Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org, mediplantepirus.med.uoi.gr

Znáte pravou českou netýkavku?

Když netýkavka, pak musí být i nedůtklivá. Netýkavka nedůtklivá (Impatiens noli-tangere) je často porostem v blízkosti řek a dalších vodních ploch. Najdete ji také v lesících a roklinách, kde roste ve velkém počtu a tvoří téměř neproniknutelnou zelenou bariéru.

U nás je tento druh netýkavky původní, ale ustupuje invazivní netýkavce malokvěté. Je to až metr vysoká jednoletka kvetoucí žlutě od července do září. I když je netýkavka dobře známá díky svým na dotyk praskajícím semeníkům, jinak o této rostlině slyšíme málokdy. Je to škoda. Netýkavka je totiž také léčivka.
Rostlina obsahuje mnohé kyseliny, jako například kumarovou, ferulovou a 4-hydrobenzoovou, ale také flavonoidy, které jsou významné svými antioxidačními vlastnostmi.

Netýkavka nedůtklivá je léčivá i obávaná

Netýkavku lze užívat vnitřně jen teoreticky. Zcela se od toho upustilo pro časté obtíže s předávkováním. Dříve se netýkavka používala jako účinné projímadlo a působí také antisepticky, nicméně při větších dávkách může způsobit dávení. Zato zevní užití je bezpečné a lze ji proto použít pro ošetření ran i hemoroidů. Urychluje totiž hojení, a to i ekzematických projevů na kůži a bradaviček, ale pomáhá i při revmatismu.

Hemorioidy vyléčí odvar z netýkavky nedůtklivé

I když má tato rostlina mnohé využití, nejčastěji se používala na léčení hemoroidů. Pokud trpíte na hemoroidy, můžete využít léčivé schopnosti netýkavky i vy. Z čerstvých nebo sušených listů připravte odvar, který používejte výhradně zevně 2-3 x denně ve formě studeného obkladu.
V některých asijských zemích se listy přikládají přímo na rány i pro zhojení kožních onemocnění.

Související články