Müsli tyčinky a cereálie

Tyto produkty jsou přímo synonymem zdravé výživy, a proto je často najdeme ve specializovaných prodejnách nebo k tomu určených koutcích v supermarketech. Ovšem ne každá taková tyčinka je pro naše zdraví terno. Často se v nich totiž skrývá velké množství cukru a nasyceného tuku. Z tohoto hlediska jsou největším provinilcem tyčinky s polevou. I taková jogurtová poleva neobsahuje zdaleka tolik jogurtu, jako právě nasyceného tuku, cukru nebo sladidel. To samé se týká snídaňových cereálií, často je v nich přidáno množství cukru, nevhodné tuky nebo sůl.

Rybí filé

Rybí maso je zdravé, to všichni víme. Ovšem to, co se prodává pod názvem obalované rybí filé nebo rybí prsty, nemusí mít s rybím masem příliš společného. Zmrazený polotovar obsahuje mleté rybí maso v podílu 22–70 %, zbytek tvoří hlavně strouhanka, mouka a škrob. Hlavně u nejlevnějších produktů s minimálním podílem masa je tedy jasné, že jíme hlavně přídatné látky. Vyplatí se proto koupit si filet rybího masa a místo smažení v trojobalu ho udělat přírodní. Naše zdraví to ocení a o moc víc času to nezabere.

Ovocné džusy

Další produkt, o kterém je spousta z nás neochvějně přesvědčena, že je zdraví prospěšný. Vždyť ovoce máme všichni zažité jako jednu z věcí, které našemu tělu přinášejí jen užitek. Problém je v tom, že průmyslově vyráběné džusy nemají s ovocem zase tolik společného. Jedná se o separát ovocných šťáv, který procesem konzervace a balení přichází o většinu účinných látek a vitaminů. Navíc jsou často dochucené cukrem či jiným sladidlem, takže našemu zdraví příliš neprospívají, kyseliny a cukry v nich obsažené nám naopak poškozují zubní sklovinu, a rozhodně nenahradí konzumaci čerstvého ovoce.

Kokosový olej

Kokosový olej se stal v posledních letech hvězdou mezi rostlinnými oleji. Mnozí na něj přísahají ať při využití ve studené kuchyni, nebo na smažení a pečení. Jako argument pro jeho využití právě na smažení slouží i jeho vysoký kouřový bod. Rafinovaný kokosový olej se totiž přepaluje až při 232 °C. Nicméně přes jeho skvělou pověst vlastně žádné studie jeho prospěšnost neprokázaly, naopak je zjištěno, že obsahuje až 92 % nasycených tuků. Ty jsou považovány za nezdravé a lidé by měli jejich konzumaci omezovat. Podílejí se totiž na zvyšování cholesterolu, který je spojován s vyšším rizikem kardiovaskulárních chorob.

A co se týče toho smažení, vysoký kouřový bod se vztahuje právě jen na rafinovaný olej. Mnozí z nás ale rádi kupují ten nerafinovaný, panenský, protože mají pocit, že je ještě zdravější. Ten má ale kouřový bod mnohem nižší, jen 177 °C. Smažit pak na takovém kouřícím tuku není zdravé, ale naopak karcinogenní.

Sója

Výrobky ze sóji se prodávají v prodejnách zdravé výživy, sójové mléko a jogurty se prezentují jako zdravější alternativa těch z kravského mléka. Popularita veganství a vegetariánství sóje jakožto možné náhradě živočišné bílkoviny ještě nahrává. Tato luštěnina je pro svůj obsah vitaminů, minerálů a vlákniny často považována přímo za superpotravinu, která nás ochrání před nádorovými či kardiovaskulárními onemocněními.

Její nadměrná konzumace ale může způsobit zažívací problémy, protože je hůře stravitelná než ostatní luštěniny, poruchy štítné žlázy, to kvůli přítomnosti látek zvaných goitrogeny, a hormonální nerovnováhu, o což se postarají v ní obsažené fytoestrogeny. Hormonální nerovnováha pak může zvyšovat riziko neplodnosti či rakoviny prsu. Navíc sójové produkty často obsahují velké množství přidaných cukrů a dalších aditiv. Pokud už si chceme sóju dopřát, je nejlepší vybrat si výrobky fermentované neboli kvašené. Ty jsou lépe stravitelné a mají nižší obsah antinutrientů, tedy látek, které v našem těle snižují využitelnost živin. Mezi takové produkty patří například kvalitní sójová omáčka, tempeh nebo miso pasta.