Mnohé ženy v tomto věku si stěžují na permanentně zmrzlé nohy. Zpravidla se nejedná o vážný zdravotní problém. Pokud vás však tato potíž sužuje dlouhodobě, je dobré ji probrat s vaším ošetřujícím lékařem. V podstatě se jedná o běžnou reakcí organismu na nižší teplotu v našem okolí. Je však pár triků, jak tělu pomoci a dodat mu pořádné dávky tepla.

Možné příčiny studených nohou

Důvodů studených nohou je podle vědců mnoho. Nejčastěji to bývá špatným prokrvováním dolních končetin. Stejně tak může být příčinou nějaký nedostatek nervového systému a mnohdy i dlouhodobý či silný stres.

Leckdy se může jednat i o projevy některých nemocí jako například špatné funkce štítné žlázy, roztroušené sklerózy, anorexie nebo Raynaudovy choroby. Jedná se o poruchu krevního oběhu, kdy dojde k zúžení cév a krev nemůže proudit tělem běžným způsobem. Dochází tak k nedokrvení, a to především končetin.

Kdo má větší sklony ke studeným nohám?

Pocit studených nohou je typický především pro vyšší jedince, protože krev má své řečiště na mnohem větším prostoru, a tak se často nedostane až ke konečkům prstů. Procentuálně trpí tímto nedostatkem mnohem více ženy, ale ani u mužů není výjimkou.

Zpravidla mají tyto obtíže i lidé se sedavým zaměstnáním a nedostatkem aktivního pohybu. Stejně tak se studené nohy týkají kuřáků, jedinců se zvýšeným cholesterolem a anémiků, kteří trpí nedostatkem železa.

Pravidelná horká koupel

Pro lidský organismus je kvalitní prokrvení nesmírně důležité, aby vše fungovalo, jak má. Dopřejte proto studeným chodidlům pravidelnou lázeň v teplé vodě. V podstatě se jedná o nejrychlejší metodu, která trvá tak 10 až 20 minut.

Připravte si do umyvadla teplou vodu společně s koupelovou solí a případně i ulevujícími bylinkami, jako jsou levandule, máta či bobkový list. Zároveň si dopřejte relaxaci a naprosto vypněte. A pokud to jde, udělejte si tento ozdravný rituál večer před spaním, pomůže vám kromě teplých nohou s uvolněním svalů a veškerého napětí z celého dne.

Vždy jen kvalitní obuv

Při výběru bot vždy myslete především na pohodlí a na jejich kvalitu. Boty by vám neměly být příliš těsné, ničili byste si nesmyslně nohy, a navíc by vám v nich byla i větší zima. Chodidla byste měli za každých okolností udržovat v suchu a teple, proto používejte zásadně i ponožky z vhodných materiálů. Nejlepší je bavlna a vyhnout byste se měli ponožkám z umělých vláken.

Teplé papuče i podlaha

Přestože jste doma, noste teplé ponožky a hřejivé domácí přezůvky. Velkou službu udělají nohám i koberce a podlahové topení.

Teplé ponožky na noc

Podle vědeckých studií teplé ponožky na noc zlepší kvalitu vašeho spánku.

Prokrvte tělo nápojem, který vás rozpálí

Zlepšete prokrvení svého těla. Zapojte do života více aktivního pohybu a myslete u toho i na cvičení a masáže prstů a chodidel. Do pitného režimu zařaďte pravidelně zahřívací čaj.

Oblíbený „zázvorák“ vás vždy udrží ve formě

Zázvor je jednou z nejlepších surovin, která vám v těle dokonale rozproudí krev, a navíc tělo posílí o mnoho léčivých látek. Zázvor velmi pozitivně ovlivňuje celkovou imunitu a dodá vám značnou dávku energie. Oloupejte tak 7 až 10 cm kořene zázvoru, nakrájejte ho na tenké plátky a v čajové konvici je zalijte 1 l horké vody. Nechte tak 10 minut louhovat a dochuťte šťávou z půlky citrónu a medem.

Zdroje: www.frau.cz, www.bezhladoveni.cz, www.healthline.com