Už naše babičky spávaly v ponožkách. A nebylo to jen proto, že se tehdy v místnosti tehdy v noci většinou netopilo. Ponožky sice zahřály, ale také přinesly kvalitnější spánek.

Teplo z ponožek předá signál mozku

Vědecké studie prokázaly, že ti, kdo usínají s teplýma nohama, upadnou do spánku mnohem rychleji. Proto jsou v tomto ohledu ponožky velice významné hlavně u těch jedinců, které trápí studené končetiny. Díky teplu totiž dochází k rozšíření kožních cév, protéká jimi víc krve, teplo se uvolňuje kůží a tělo se tak ochlazuje.

Po poklesu teploty dostane náš mozek signál, že nastal čas odpočinku. Zároveň začne organismus produkovat melatonin, tedy spánkový hormon, díky kterému se budete cítit uvolněně a příjemně ospale. Ponožky jsou tedy takovým malým zázračným receptem, jak dosáhnout kvalitního spánku. Je však nutné mít nohy zahřáté ještě před tím, než si ponožky oblečete. Proto si dejte před spaním teplou lázeň a masáž nohou.

Související články

Ponožky pro ženy v menopauze

Ženy se v období klimakteria často v noci probouzejí kvůli návalům horka, a tak si někdy i několikrát během noci musí vyměnit propocené pyžamo. Tato situace velmi podstatně narušuje kvalitní spánek, a proto v tomto případě spěte v ponožkách, které při prudkých návalech značně pomohou, protože usnadňují autoregulaci tělesné teploty.

Trpíte Raynaudovým syndromem?

Toto nepříjemné onemocnění se vyznačuje oslabením přítoku krve do drobných cév a běláním prstů na končetinách. V konečném stádiu může končit až jejich amputací. Lidé, kterým lékaři Raynaudův syndrom diagnostikují, by měli nohy i ruce udržovat neustále v teple. S tím jim pomůže i nošení ponožek po celou dobu spánku. Mohou tak předejít možným komplikacím a zlepšit kvalitu svého života.

Hladší a měkčí chodidla

Pokud budete spát v ponožkách, dosáhnete také mnohem jemnější a hydratovanější kůže nejen na patách, ale i na celých chodidlech. Vždy však používejte ponožky z přírodních materiálů. Syntetické látky naopak pokožku dráždí a nezdravě zapocují. Pokud vás trápí popraskaná kůže na nohách, vždy ji před oblečením ponožek na noc promažte kvalitním hydratačním krémem.

Proč spát dostatečně dlouho se dozvíte na videu zde:

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.novinky.cz, www.blog.velkykosik.cz, www.aazdravi.cz