Zdroje: www.youtube.com, svetkreativity.cz, https://www.healthline.com

Umíte procvičit i obličej?

Mladistvější vzhled a touha nechat plynout čas pozpátku, je v lidských myslích už od počátku věků. Je to téma, které se stalo nejen inspirací mnohých uměleckých děl a dramatických počinů. Omlazení a zachování či vylepšení tvarů těla i obličeje se stalo především cílem plastické chirurgie.
Ať už holdujete úpravám tváře pomocí skalpelu či injekcí, obličejová gymnastika je tu pro všechny, kteří chtějí pomoci unavené tváři k pěknějšímu vzhledu. Jak obličejová gymnastika funguje?

Proč cvičit obličejovou gymnastiku?

Cviky ovlivňující vizáž obličeje nejsou zaměřeny jen na svaly, ale také pomáhají proudění mízy, tj. lymfatickému systému i krevnímu oběhu. Cvičení pomáhá relaxaci tváře, ale i znovu obnovení elasticity pokožky a redukci vrásek. Jako všechna cvičení i ta obličejová je nutné provádět často, ideálně denně. Pět minut je dostatečně dlouhá doba k procvičení tváře, je však vhodné, abyste si našli čas, kdy budete mít možnost uvolnit se a cvičit každý den. Usedněte, zhluboka se několikrát nadechněte a vydechněte, uvolněte napětí z ramen, čelisti i zbytku tváře.

5 minut cvičení obličejové gymnatstiky

  1. Prsty na obou ruchách udělejte písmeno „V“ tak, jako byste signalizovali V jako vítězství! Polštářek prostředníků umístěte na vnitřní koutek očí a prsteníčky vedle vnějších koutků. Mírným tlakem držte prsty koutky očí, pohleďte vzhůru ke stropu a snažte se spodním okrajem oka táhnout nahoru. Můžete pociťovat jemné cukání. Pak oči zavřete pro krátkou relaxaci, stále držte koutky prsty a několikrát zopakujte. Tento cvik pomůže pokožce v okolí očí.
  2. Tvar očním víčkům navrátí a kruhy pod očima zredukuje jednoduchý cvik, při němž použijete ukazováčky ve vodorovné poloze. Jemně prsty přiložte na tvář, tak aby konečky prstů směřovaly proti sobě přímo nad chřípím nosu. Stlačujte prsty mírně dolů, hleďte nahoru a rychle mrkejte. Cvik provádějte zhruba 30 vteřin.
  3. Další cvik se soustředí na okolí úst. Rty našpulte jako při vyřčení písmene „O“ a natáhněte do trochu křečovitého úsměvu při vyslovení „E“. Několikrát zopakujte.
  4. Okolí úst také protrénujete díky tomuto cviku. Otevřete ústa a rty zakryjte zuby, tak jako kdybyste je neměli. Zároveň dejte ukazováček jedné ruky na střed brady, jemně stlačte a otevírejte a zavírejte ústa a mírně zaklánějte hlavu. Pohybujte pomalu hlavou do mírného záklonu a zpět, zároveň pohybujte „bezzubými“ ústy s prsteníčkem na bradě.
  5. Poslední cvik by měl pomoci s napnutím pokožky v oblasti krku a kontur tváře. Natáhněte krk nahoru, mírně zakloňte hlavu a prsty obou rukou hlaďte kůži od čelisti až ke klíčním kostem. Několikrát zopakujte, pak u klíčních kostí zastavte a držte prsty pokožku, zatímco zakloníte hlavu a začnete špulit ústa. V mírném záklonu s našpulenými ústy a prsty držícími kůži u klíčních kostí pocítíte napětí na krku. Několikrát cvik zopakujte, a hlavně tato cvičení zahrňte do své denní rutiny a pravidelně opakujte.