Zdroje: www.healthline.com, hobby.instory.cz

Jablečný ocet nemusíte dávat pouze do salátu jako skvělé dochucovadlo. Jde o univerzální přírodní produkt, který má nejen dezinfekční účinky, ale pomůže vám i s různými zdravotními potížemi. Mít ho doma se rozhodně vyplatí.

Co je jablečný ocet

Ocet je zlatavá tekutina, která vzniká fermentací. Je to proces, při kterém jsou cukry rozštěpeny bakteriemi a kvasinkami. V prvním stupni jsou cukry přeměněny na alkohol a následně se alkohol dál fermentuje na ocet. Ten jablečný se vyrábí z drcených jablek. Hlavní složkou je kyselina octová, která obsahuje více než 90 různých látek, z toho 20 minerálů, stopových prvků a vitamínů. Jablečný ocet obsahuje 5 % kyseliny a má nízký obsah cukru.

Co všechno umí?

Jablečný ocet se vyrábí bez přidání kvasinek či bakterií octového kvašení. Díky tomu, že je tepelně neupravený, je nejen skvělou potravinou pro milovníky zdravého životního stylu, ale také pro vitariány, kteří jí výhradně syrovou stravu. Nezatěžuje tedy tělo, naopak má na něj skvělé účinky. Už za dob Hippokrata byli pacienti léčeni jablečným octem, tak proč tuto lahodnou tekutinu nevyužít i nyní.

  • Jablečný ocet v těle reaguje zásaditě, podobně jako čerstvé ovoce a zelenina.
  • Pročišťuje organismus
  • Je přírodním prostředkem pro zvýšení kyselosti trávicího traktu
  • Podporuje zdravou střevní mikroflóru
  • Přirozeně ovlivňuje díky koncentraci kyseliny octové i patogenní mikroflóru

Škrábe vás v krku nebo snad pšíkáte a leze na vás rýma?

Nemusíte být zrovna nemocní, pocit "že na vás něco leze" je častokrát mnohem horší než nemoc sama. V tento moment přichází na scénu právě osvědčený jablečný ocet. Obsahuje v sobě totiž vitaminy A, B1, B2, B6, C, kyselinu octovou, jablečnou, mléčnou a citronovou. Tato kombinace dokáže s rýmou a ucpaným nosem spolehlivě zatočit a vyhrát. Úžasně funguje sklenička studené vody se dvěma polévkovými lžícemi jablečného octa. Vypijte ji nejlépe hned po ránu vždycky, když máte pocit, že se právě necítíte ve své kůži. Budete překvapeni, jak se vám během pár dní uleví. Posiluje imunitu, takže se váš organismus s počínající nemocí lépe popere. Není na škodu dělat tento rituál občas i preventivně.

Zkuste octové ponožky

Vyběhla vám už teplota? Vynikajícím prostředkem proti horečce a zánětům je opět jablečný ocet. Do roztoku z 0,5 litru studené vody a šesti lžic tohoto octa namočte vlněné ponožky, vyždímejte je a navlékněte na nohy. Navrch si přetáhněte ještě jedny suché ponožky, zalezte pod deku a vydržte 20 minut. Potom zábal vyměňte za nový.