Vzpomínáte si na pocit podrážděných očí na sluníčku ve dni, kdy jste měli kocovinu? Oči takto reagují z důvodu oslabení jater, kterým dal alkohol zabrat. Pokud vás ale oči bolí, i když jste nic nepili, pak je na čase s tím něco dělat. Může to napovídat, že jsou játra slabá a nevykonávají tak svou funkci na sto procent. Pomoct jim přitom můžou i některé běžné potraviny, když víte, které to jsou.

Bělavé skvrnky na duhovce

Jaké jsou nejčastější projevy špatně fungujících jater, se můžete dozvědět z videa:

Zdroj: Youtube

Pod přímou kontrolou jater je především duhovka. Jestliže zpozorujete, že se na ní vyskytují bělavé skvrnky, pak jsou vaše játra v nedostatku. Měli byste je proto posílit bylinkami, jako jsou ostropestřec, schizandra nebo jalovec. Nejenže játra vyživí, ale také uleví očím od bolesti.

Snížená schopnost krve

Další část oka, která patří k játrům, je vnitřní koutek. Pokud bude příliš bledý, signalizuje to, že v organismu je nedostatek energie a krve, která nedokáže donést výživu všude po celém těle. Zahrňte do svého jídelníčku více mrkve, špenátu, brokolice, rajčat a kedluben, jež prospějí očím i játrům.

Rozostřené vidění

Zdá se vám, že vidíte rozostřeně a v noci velmi obtížně? Nejspíš to má co dělat s nedostatečnou cirkulací krve a špatným vyživením jater, což může vést i k vysychání očí. Stísněná játra se naopak projevují červenýma, napuchlýma a bolestivýma očima. Zkrátka emoční zátěž játrům rovněž nepomáhá.

Přírodní lék na oči i játra

Existují různé potraviny a bylinky, které mají schopnost pozitivně ovlivnit jak játra, tak i oči. Bolest očí z důvodu alergie zklidní černý rybíz nebo echinacea. V případě infekcí a zánětů podpoří léčbu borůvky či kapusta. Na suché oči působí dobře mořské ryby, především treska, tuňák a makrela, které dokážou také zachovat dobrý zrak.

Zdroje: celostnimedicina.cz, martinreznicek.cz, prirodnilekarna.cz