Pročištění střev není jen jarní úklid
Populární detoxy vám nemají zajistit jen věčné mládí, na což slyšíme až překvapivě dobře. Mají za cíl podpořit trávení a zlepšit metabolické pochody, což může vest i k hubnutí nebo spíš zkvalitnění těchto všech procesů.
Pročištění organismu může vest také ke zlepšení obranyschopnosti. Tělo, které se neumí efektivně zbavit toxinů je zadržuje a dříve nebo později na základě těchto škodlivých látek také onemocní.
Pokud vás jako první napadne vláknina, pak i to je dobrý nápad. Potraviny bohaté na vlákninu rozhodně pomohou pročistit zažívací systém a v tomto video z YouTube kanálu Moje barevná kuchyně se můžete i inspirovat na dvě jednoduché a rychlé snídaně plné vlákniny pocházející z ovesných vloček.
Čím čistit střeva?
K problému ve střevech dochází především pokud není v rovnováze, respektive v převaze část bakteriích střevní mikrobiotě, která je „dobá“, tělo chrání a zajišťuje v něm nezbytné funkce, přijímání nutričních látek a také redukci naopak méně žádaných, například hnilobných bakterií.
Podpořit hodné bakterie a správné fungování střevní mikrobiotě mohou především probiotika, která se nacházejí ve fermentovaných potravinách. Mezi takové nejvýznamnější patří nejen kefír nebo kysané zelí, ale také kimči, kombucha, jogurt, různé sýry. I těmito si můžete zažívání vylepšit a ideálně je zařaďte do jídelníčku pravidelně.
K očistě střev přispívají také různé nápoje a nálevy. Očistná a silně laxativní je například šťáva ze sušených švestek nebo kompotu. Podobně by měla účinkovat a prospívat zdraví střev také šťáva z aloe vera, ale i různých druhů zeleniny. Na závěr se vraťme ale zpět i ovesným vločkám.
Nálev z ovesných vloček pro očistu střev
Právě nálev z ovesných vloček je také skvělým čističem střev a jeho příprava není vůbec složitá. Odměrku ovesných vloček povařte ve 3 odměrkách vody se špetkou soli. Pět minut varu zcela postačí, pak tekutinu sceďte a před konzumací nechejte vychladnout.
Ovesné vločky jsou dobrým zdrojem rozpustné vlákniny, zejména typu vlákniny zvané beta-glukany. Rozpustná vláknina absorbuje vodu a v trávicím traktu vytváří gelovitou hmotu, která usnadňuje vylučování trávené potravy. Voda použitá k vaření vloček přispívá k celkové hydrataci organismu, má mírné laxativní účinky, ale navíc napomáhá také vzstřebávání důležitých látek z potravy.
Oves obsahuje sloučeniny, které působí jako prebiotika, což jsou látky podporující růst a činnost prospěšných bakterií ve střevech. Zdravá rovnováha střevních bakterií je spojována se zlepšením zdraví tlustého střeva a snížením rizika některých zažívacích problémů.
Zdroje: aazdravi.cz, rehabilitace.info