Stává se vám, že se ráno probudíte bez energie, nechce se vám s nikým mluvit a vzpruhu hledáte v kávě? Možná za vaši špatnou náladu a únavu může nedostatek vitamínů a minerálních látek. Dobré náladě ani nepřidá fakt, že jste po ránu neuváženě stoupli na osobní váhu, která zase ukazuje o nějaké to kilo víc než minule.

Máte několik možností: mít stále špatná rána, pokusit se doplnit vitamíny a minerály ze syntetických preparátů, anebo zvolit očistnou a doplňující ranní kúru z ovocných a zeleninových šťáv.

Následující video vám nabídne návody, jak si z různých druhů ovoce a zeleniny udělat zdravý džus:

Zdroj: Youtube

Proč právě šťávy

Při pevné stravě se živiny vstřebají do buněk a tkání až po dlouhé době trávení. Konzumací čerstvých šťáv tento zdlouhavý proces odpadá. S vymačkanými šťávami jsme schopni přijmout více cenného ovoce a zeleniny v čerstvém stavu. Běžně si jistě nezakousnete červenou řepu s celerem a kořenovou petrželí v syrovém stavu. Ve šťávě si na nich dokonce pochutnáte a načerpáte z nich zdraví prospěšné látky. Aby si vaše střeva zvykla na nový způsob výživy, obzvláště pokud si kúru naordinujete hned po ránu, držte se zásady pro začátečníky: čím jednodušší, tím lepší.

Ovocné šťávy

Pomerančová šťáva je nejlepší pro začátečníky. Pomerančovou šťávu můžete vyměnit za mrkvovou. Po pár dnech, kdy si váš organismus a peristaltika střev zvyknou, můžete začít experimentovat. Posypte si čerstvou šťávu kořením. Chuť ozvláštní zázvor, kurkuma nebo skořice, které mají zdravotní benefity. Začněte si připravovat rozmanité kombinace a varianty šťáv z různých druhů ovoce.

Zeleninové šťávy

Jestliže po několika dnech pociťujete, že se vám lepší nálada a celkově se cítíte lépe, pusťte se do zeleninových šťáv. Ty totiž vašemu tělu prospějí nejvíce - mají méně sacharidů a poskytnou vám více možností k různým chuťovým variantám.

Jakou zeleninou začít

Okurka je nejlepší zeleninou na zvykání. Zkuste si namíchat okurkovou šťávu s jablečnou, přidejte pár kapek limetky a trochu máty. Jakmile si na zeleninovou šťávu zvyknete, pokračujte dle vlastní fantazie a chuti. Nezapomeňte na naťovou zeleninu. Klidně přidejte divoké bylinky, kopřivu, pampelišky. Pro lepší vstřebávání některých vitamínů, které jsou rozpustné v tucích, přikápněte trochu olivového oleje, nebo si dejte prostě chleba s máslem.

Očistný nápoj

Základem je červená řepa, přidejte mrkev, celer a olivový olej. Bude vám to nejen chutnat, ale tato kombinace zeleniny vám vyčistí organismus od toxických látek a nastartuje ozdravné procesy ve vašem těle. Půl litru nápoje pijte čtrnáct dní.

Nejen pro ženy nad padesát

Červená řepa je bohatá na minerály, zejména vápník, fosfor, draslík, železo, sodík. Má mnoho vitamínů. Používá se na prevenci osteoporózy, kterou často trpí ženy po padesátce. Posiluje stěny tepen, detoxikuje játra, podporuje hojení a hubnutí, ochraňuje srdce a oči. Je využívána v prevenci před rakovinou. Proto by v zeleninových a ovocných šťávách červená řepa neměla chybět. Je nabitá vitamíny. Užívá se při rekonvalescenci po nemocech.

Mrkev je výborným zdrojem antioxidantů, beta-karotenů, vlákniny, minerálních látek a vitamínů. Chrání náš zrak, posiluje kosti a celkovou imunitu, čistí střeva.

Celer je plný prospěšných látek. Zdravý zeleninový nápoj se bez celeru neobejde. Je ideální při redukčních dietách, rozpouští ledvinové a žlučové kameny, má protizánětlivé účinky. Listová kyselina se podílí na zpevnění stěn cév, vápník na pevných kostech.

První pozitivní výsledky na sobě zpozorujete už za pár dní. Užíváním této ozdravné kúry zjistíte, že máte více energie, zlepší se vám kondice a celkově se budete cítit zdravější a šťastnější.

Související články

Zdroje informací: www.youtube.com, www.celostnimedicina.cz