Stařecké skvrny jsou malé plochy nepravidelného zabarvení objevující se v oblastech, které jsou pravidelně vystavovány slunečnému záření. Projevují se jako drobné, ploché a tmavé oblasti pokožky, světle hnědé až černé barvy. Může za to zvýšená produkce přírodního pigmentu melaninu. Ten pokožku chrání před UV zářením. Na „stará kolena" se ale obliba v opalování začne vracet.

Homemade

Na trhu se objevuje řada komerčních produktů, jež pomáhají se zmírněním projevů stárnutí. Pokud máte ale raději přírodní kosmetiku, vyzkoušet můžete speciální peeling a masku jen ze dvou až čtyř ingrediencí. Ty najdete v každé kuchyni. Stačit vám budou ovesné vločky, citrón nebo 100% bio citrónová šťáva, med a mléko.

Vločky a citrón

Ovesné vločky vstřebávají veškeré nečistoty a mastnotu, které po sobě zanechávají různé make-upy nebo krémy. Navíc působí jako peeling, takže šetrně odstraňují odumřelé části pokožky. Citrón je zase svíravý a dokáže pokožku zesvětlit. Je bohatý na vitamín C a jako antioxidant pomáhá zvýšit produkci kolagenu. Předchází tedy tvorbě vrásek.

První masku si můžete vyrobit pouze z těchto dvou produktů. Vymačkejte šťávu z jednoho citrónu a přidejte mleté ovesné vločky. Pastu naneste na obličej či jinou vámi zvolenou část těla a nechte působit 20-25 minut. Poté důkladně opláchněte. Dejte si však pozor, aby vás ovesné vločky nepoškrábaly. Tuto masku můžete aplikovat každý den. Už za týden by se měly dostavit výsledky. (Zdroj: holisticlivingho.me)

Vločky, med a mléko

Další maska se tvoří ze 3 polévkových lžic jemně nadrcených ovesných vloček, 1 lžíce medu a 1 lžíce mléka. Připravenou směs naneste na obličej a ruce a nechte působit, dokud blátíčko úplně nevyschne. Poté opláchněte vodou. Ovesné vločky působí jako peeling, med zvlhčuje a mléko odstraňuje tmavé skvrny. Tuto směs můžete aplikovat třikrát týdně. (Zdroj: www.wikihow.cz)

Prevence

Důležitá je však prevence. Jelikož ale sluníčko k životu potřebujeme, a díky němu se nám tvoří potřebný vitamín D, vsaďte na kvalitní opalovací krémy nebo make-upy s UV filtrem. Pokud se již nelíčíte, můžete použít denní krém s UVA a UVB ochranou.