U každého člověka je dána kvalita zubů geneticky, a to i včetně náchylnosti ke kazivosti a usazování nežádoucích látek, které je poškozují. Kromě toho zdraví zubů každého z nás ovlivňuje i zvolený životní styl. Zejména způsob stravování a konzumace jídel a nápojů, které ulpívají nejen na ploškách jednotlivých zubů, ale i v mezizubních prostorách. Samozřejmě důležitou roli hrají také pravidelné návyky ústní hygieny.

Zubní plak je neřád

Bezbarvá a lepkavá vrstva bakterií, to je zubní plak, který vašim zubům škodí. Bakterie produkují kyselinu, která postupně naleptává zubní sklovinu a demineralizuje ji. Při delším působení dochází ke vzniku zubního kamene i kazu.

Plak podél dásní způsobuje imunitní reakci v podobě zarudlého zánětu dásně s otokem a krvácením nejen při čistění zubů, ale i během jídla. Neléčený zánět může vést k parodontóze, která postupně postihuje čelistní kost a dochází nejprve k viklání a někdy až ke ztrátě zubů. Proto je důležité se plaku pravidelně zbavovat.

Jestliže toužíte po nádherných zubech, nemusíte vždy utrácet spoustu peněz za drahé preparáty. Máme pro vás několik tipů, jak se dá zubní plak likvidovat z pohodlí vašeho domova. Základem je však vždy pravidelné a kvalitní čištění zubů.

Je vždy nutné dodržovat další zásady ústní hygieny a péče o zdravý chrup. Je fajn si po každém jídle vyčistit zuby a používejte i zubní nit. Udělejte to nejdříve 15 minut po jídle, kdy se již z úst pomocí slin vyplavily veškeré kyseliny, které narušují strukturu zubní skloviny. Když si budete zuby čistit dříve, jen byste si je zbytečně poškodili.

Ořechové čištění

Máme pro vás dvě možnosti, vyberte si tu „svou“!

Vložte do hrnce asi 30 gramů vlašských slupek, přidejte vodu a vařte po dobu 15 minut. Pak už stačí ve vzniklé směsi jen namočit kartáček na zuby a čistit si zuby po dobu pěti minut.

Povařte 10 minut asi v 0,5 litru vody najemno namleté vlašské ořechy. Nechte připravenou kašovitou hmotu vychladnout a použijte ji k čištění zubů tak dvakrát do měsíce po dobu pěti minut.

Slunečnice s lípou

Nasypte asi tak 4 polévkové lžíce slunečnicových semínek do hrnce a zalijte je 1 litrem vody. Přidejte i 4 polévkové lžíce lipového květu a přiveďte k varu. Směs nechte asi tak hodinu mírně probublávat a postupně odpařovat. Poté nechte bylinný odvar dostatečně vychladnout. Vyjměte sítkem květy lípy a ponorným mixérem rozmixujte zrníčka na pastu, kterou si vyčistěte zuby zhruba dvakrát do měsíce po dobu pěti minut.

Jablečný ocet ve správné dávce

Jablečný ocet také skvěle pomáhá v odstranění plaku. Jen buďte opatrní a držte se pravidla „všeho s mírou“! Používejte ho maximálně jednou týdně! Namočte kartáček na zuby do octa a vyčistěte si zuby. Poté si důkladně vypláchněte ústa vodou, aby nedošlo k poškození zubní skloviny.

Konzumujte speciální sýry

Konzumace sýrů švýcarského typu nebo čedaru pomáhá v ústní dutině neutralizovat kyseliny, které podporují vznik zubního plaku i zubního kamene.

Jezte jahody a rajčata

Jahody a rajčata jsou skvělým pomocníkem pro udržení zdravé ústní dutiny, protože jsou nabité vitamínem C. Pomohou nejen vybělit zubní sklovinu, ale i změkčit zubní kámen. Můžete je občas vetřít přímo do zubů a nechat pět minut působit. Zrníčka z jahod odstraňte kartáčkem na zuby a zubní nití.

Zdroje: www.alternativnimagazin.cz, www.svetkreativity.cz, www.rehabilitace.info