Otoky se objevují z různých důvodů. Mohou být důsledkem dlouhého sezení, hormonálních změn (menstruace, těhotenství), vysokých letních teplot, ale také nemocí. Na otoky trpívají lidé s žilní nedostatečností, srdečním selháním, onemocněním ledvin, žilní trombózou nebo infekcí, proto je nepodceňujte a raději situaci konzultujte s lékařem. Pokud se nejedná o závažné onemocnění a chcete se otoků zbavit, poradíme vám pár triků, jak na to.

Lymfatickou masáž zvládnete sami

Zdroj: Youtube

Pořiďte si masážní váleček

Podle lékařů je potřeba pohyb. Když si ho nemůžete dovolit (například při sedavé práci), tak si alespoň dejte pod nohy krabici nebo se jděte projít ke kolegyni nebo do kuchyňky. Uvidíte, že se nohám alespoň trochu uleví. „Já mám na otoky svůj vlastní recept,“ usmívá se potutelně paní Jana, která pracuje jako úřednice u jednoho nejmenovaného dopravce: „Pod stolem mám masážní váleček na nohy. Je bytelný, ze dřeva a já se čas od času na něm chodidly projedu. Je to příjemné, osvěžující a nikdo o tom nemusí vědět. A otoky? Na ty už nějakou dobu netrpím.“

Dejte si nohy nahoru

Zlepšovák paní Jany ale není jediným řešením otoků. Osvědčené jsou například i kompresní punčochy či ponožky, které odlehčí žilám. Pokud si pak během dne promačkáte nohy, podpoříte tím průtok krve a riziko otoků se zmenší. Po práci pak můžete odlehčit nohám tak, že je dáte do vyvýšené polohy a opřete o stěnu. Nohy se příjemně zrelaxují a nebudou tak těžké a napuchlé jako antické sloupy.

Spěte jinak

Podle odborníků ovlivňuje vznik otoků i poloha ve spánku. Máte tendence v noci odpočívat na břiše? Pak se může stát, že končetiny budou nedostatečně prokrveny a tím pádem, náchylnější k otokům. Daleko lepší je proto spát na levém boku. Touto polohou se tlak na nohy zmírní a hlavní velkou žilou (která je právě na noze) může protékat krev z dolní polovina těla do srdce.

Trik našich babiček: Zábal ze zelných listů proti otokům

Vyzkoušet můžete i zábal ze zelných listů, který býval populární za dob našich babiček. Jak na to: Otrhejte zelné listy, přejeďte je válečkem (aby pustily šťávu) a přiložte na postižená místa. Zelí obsahuje látky, které redukují otoky.

Vypomoci si můžete i stylem oblékání. Pokud trpíte na otoky, tak určitě ze svého šatníku vyškrtněte vše, co je upnuté, neprodyšné a „na tělo“. Naopak vsaďte na volné modely, které neomezují průtok krve a tím pádem, nevytváří úrodnou půdu pro vznik otoků.

Co ještě zabírá proti otokům?

  • Hýbejte se! Běžte se projít, zaplavat nebo si zajezděte na kole. Pomoci vám může i tejpovací páska, kterou zafixujete místo, kde se vám nejčastěji dělají otoky. Urychlí jejich vstřebávání.
  • Protahujte se. Čas od času si udělejte pětiminutovku tělocviku. Zakružte si kotníky, protáhněte nohy, nebo je napolohujte do „fajfky“.
  • Neseďte s nohami křížem. Zpomaluje to průtok krve!
  • Pijte hodně vody. Díky tomu se zředí krev a bude lépe cirkulovat po těle.
  • Osprchujte končetiny studenou vodou. Budou jako znovuzrozené.

Související články

Zdroje: www.aazdravi.cz, www.nzip.cz, www.aazdravi.cz