Loupat nebo ne?

Okurky obsahují přes 95 % vody a jsou jsou vynikajícím zdrojem vitaminu K a molybdenu. Jsou také velmi dobrým zdrojem kyseliny pantothenové. Dále obsahují draslík, mangan, vitamin C, fosfor, hořčík, biotin a vitamin B1. Pokud z nich chceme při konzumaci získat maximum, měli bychom je konzumovat neloupané. Loupáním se snižuje nejen množství vlákniny, ale také některých vitamínů a minerálů.

Osvěžení pro nateklé oči

Velmi oblíbené je používání okurky pro regeneraci zarudlých a nateklých očí. Enzymy a stopové prvky pomáhají mírnit otoky očních víček a zároveň regulují obsah vlhkosti v pokožce. Aplikace je neuvěřitelně jednoduchá: stačí uříznout dva plátky vychlazené okurky, položit si je na oči a 30 minut odpočívat.

Okurková šťáva místo kondicionéru

Pití okurkové šťávy se doporučuje kvůli povzbuzujícím účinkům na růst nových vlasů. Ale využít ji můžeme při péči o vlasy také jako dokonalý přírodní kondicionér. Dodá jim poddajnost, hebkost i zářivý lesk. Na přípravu okurkového kondicionéru potřebujeme čtvrtku, v případě dlouhých vlasů půlku okurky, kterou důkladně rozmixujeme. Šťávu naneseme na umyté vlasy, které pečlivě pročešeme hřebenem nebo konečky prstů. Na závěr vlasy důkladně opláchneme studenou vodou. Okurkovou šťávu můžeme aplikovat přímo na vlasovou pokožku, kde ji necháme působit 15-20 minut. Pak hlavu důkladně opláchneme.

Pleťová maska z okurek

Naprosto nejjednodušší využití okurek v péči o pleť je přiložení oloupaných slupek na obličej. Okurky pleť pročistí a zklidní a navíc zabraňují dehydrataci pleti. Máme-li více času (a dostatek okurek), můžeme si připravit pleťovou masku z nastrouhané okurky, popř. ji doplnit jogurtem či kysanou smetanou. Vodu z okurek můžeme použít také jako pleťové tonikum.

Konec mlžení zrcadel

Nebaví vás čekat, až se zrcadlo v koupelně po koupeli odmlží? Přetřete ho před koupelí kouskem okurky.

Provoňte byt okurkou

Pokud je vám okurková vůně příjemná, můžete si s ní snadno provonět byt. Stačí vložit do misky několik plátků čerstvé okurky a zalít horkou vodou.

Okurkový krém na boty

Okurky fungují výtečně nejen na lidskou kůži. Jejich slupky můžeme využít při čištění kožené obuvi. Botám dodají nejen pěkný vzhled, ale také je ochrání před pronikáním vlhkosti.

Lesk pro vodovodní baterii

Okurkové slupky můžeme využít také při úklidu domácnosti. Lesk dodají vodovodní baterii i kuchyňskému nerezovému dřezu nebo sporáku.

Okurka v roli gumy

V tomto případě okurku loupat nebudeme, ale použijeme její slupku. Bude fungovat podobně jako guma. Snadno tak ze zdi odstraníme nežádanou čmáranici, ať už vznikla pastelkou nebo křídou.