Není náhoda, že olivový olej je považován za nehmotné kulturní dědictví lidstva. Má výborný výživový přínos, je vhodný i pro dietu a zdravé stravování a výborně chutná i v kombinaci s ostatní zeleninou, pečivem, obilovinami, octem a dalšími lahůdkami. Vyrábí se z olivovníku, a to lisováním jeho plodů, oliv. K největším evropským olivovým velmocem pak patří Řecko nebo Turecko. Na trhu se ale samozřejmě nabízejí mnoho různých kvalit olivového oleje, takže je dobré se informovat, který je ten nejlepší.

Nejlepší volbou je bezesporu extra panenský olivový olej, který během výrobního procesu není nijak upravován. I proto za něj více zaplatíme.

Olej a citron společnými silami

Doporučuje se užívat asi 50 gramů olivového oleje denně. Pokud si toto množství neumíte představit, odpovídá asi třem polévkovým lžicím. Pokud olej ještě spojíte s účinky a klady citronu, vaše tělo vám poděkuje.

Stačí jen každý den jedna lžíce oleje po ránu, ozvláštněná několika kapkami citronu. Právě touto formou totiž umožníte tělu, aby z obou ingrediencí využilo maximum. Citronová přírodní šťáva je blahodárná, a navíc je velmi snadno dostupná.

Kombinace oleje a citronu je skvělá z mnoha důvodů

Pomáhá zmírnit zácpu: Olivový olej je totiž přírodní projímadlo, jehož efekt se ještě znásobí právě užíváním na prázdný žaludek. Zklidňuje i zmírňuje zácpu a pomáhá detoxikovat organismus.

Kombinace oleje a citronu pak pročistí naše tělo, protože citronová šťáva i olivový olej jsou dva silné detoxikátory a čističe zejména jater i žlučníku.

Tuto kombinaci by měli zkusit ti, kdo trpí vysokou hladinou cholesterolu nebo triglyceridů, protože pomáhá snížit vysokou hladinu tuků v krvi. A v neposlední řadě olivový olej s citronem pomohou i zmírnit zažívací potíže, tedy pomohou s překyselením a bolestmi žaludku, s těžkým trávením nebo zažívacími potížemi.

Proč nevyzkoušet něco nového? Vyčistit si tělo před přicházejícími Vánocemi nebo pak hned po nich, to rozhodně není špatný nápad!

Zdroje: www.newhealthadvisor.org, www.olioferrara.com, www.youtube.com