Probouzíte se často unavení, s pachutí v ústech a tupou bolestí hlavy, aniž byste v noci pili alkohol nebo šli spát pozdě? Tyto projevy mohou naznačovat, že je vaše tělo zanesené různými toxiny a nestíhá se detoxikovat samo. Pomoci mu můžete pravidelnou konzumací olivového oleje a citrónové šťávy. Jak to funguje?

Olivový olej

Olivový olej je oblíbeným produktem, který lze zařadit mezi tzv. superpotraviny. Obsahuje prospěšné omega-6 a omega-3 mastné kyseliny a kyselinu olejovou, která zmírňuje zánět a je spojována se snížením rizika vzniku nádorových onemocnění. „Oliváč" je doslova nabitý antioxidanty, jež jsou protizánětlivé a pomáhají v prevenci a léčbě závažných onemocnění, jako jsou rakovina, kardiovaskulární onemocnění, metabolický syndrom, diabetes, Alzheimerova choroba, artritida a dokonce i obezita. Mezi nejaktivnější antioxidanty patří oleokantal. Podle biopsychologa Garyho K. Beauchampa: „Množství oleokantalu obsaženého v pouhých 50 ml (3 - 4 polévkových lžicích) olivového oleje má stejné účinky jako 10 % dávky ibuprofenu pro dospělé." Pokud chcete z olivového oleje vytěžit co nejvíce, kupujte extra panenský od prověřených dodavatelů.

Citrónová šťáva

Citrónová šťáva je nabitá vitamínem C. Šťáva z jednoho citrónu dokáže pokrýt až 30 % doporučené denní dávky tohoto vitamínu. Některé studie potvrzují, že kyselina citrónová brání vzniku ledvinových kamenů tím, že snižuje pH moči. Obě dvě tyto látky také pomáhají vstřebávat nehemové železo z potravin rostlinného původu. To zabraňuje vzniku sideropenické anémie.

Související články

Olivový olej s citrónem

Kombinace olivového oleje s citrónovou šťávou poskytuje tělu fosfor, draslík a sacharidy. Každodenní konzumace pomáhá proti zácpě a zlepšuje trávení. Tyto potraviny totiž podporují pohyb střev a mají mírně projímavý účinek. Aktivují také funkci jater a žlučníku. Díky tomu povzbuzují přirozenou detoxikaci těla. Lžíce olivového oleje s citrónovou šťávou pomůže také při intoxikaci alkoholem pro prohýřené noci.

Olivový olej a citrón na lačno

Jakmile vstanete z postele, nachystejte si čistou skleničku. Do ní nalijte 1 polévkovou lžíci za studena lisovaného olivového oleje a 1 lžíci citrónové šťávy, důkladně promíchejte a vypijte. Snídani si dejte až zhruba za půl hodiny. Směs užívejte denně, nejlépe dlouhodobě.

Zdroj: www.cs.medlicker.com/olivovyolej, www.cs.medlicker.com/citron, www.vitalitis.cz