Jižní národy by mohly vyprávět, jak je používání olivového oleje prospěšné pro jejich těla. Středomořská strava jej obsahuje poměrně značné množství a vzhledem k tomu, že právě v této části Evropy najdeme rozsáhlé olivové háje, nemusí pro něj chodit daleko. Co ale o tomto zdravotně prospěšném oleji možná nevíme? 

O prevenci demence hovoří na youtube video od NBC News:

Zdroj: Youtube

Pomáhá i tam, kde o tom nevíme

Blahodárné účinky tohoto oleje na zdraví srdce nebo odpovídající hladinu cholesterolu jsou většině lidí známé. Pravdou ale také je, že jeho používání pomáhá v boji proti zánětlivým procesům, probíhajícím v organismu – a to i proti těm, o nichž pravděpodobně ani nevíme. Výsledkem pak může být například více energie, lepší nálada i odolnost proti stresu. Jenomže to stále ještě není všechno. 

Proti zánětům i demenci

Olivový olej díky obsahu mononenasycených mastných kyselin a antioxidantů se silnými protizánětlivými účinky má také velmi příznivý vliv na ochranu nervových buněk, které by jinak mohly být vystaveny větší zátěži. Ta je spojená s možným vznikem a rozvojem neurodegenerativních onemocnění, včetně patrně nejznámější Alzheimerovy choroby. 

Olej pro zdravý mozek

Na zdraví mozku a celé nervové soustavy má zásadní vliv dobré zásobení krví, která jim dodává jak kyslík, tak i důležité výživné látky. Olivový olej má i v tomto ohledu pozitivní vliv – tentokrát díky jeho schopnosti zlepšovat pružnost cév.

Více kyslíku a živin znamená také zdravější a odolnější mozkové buňky, jež tak snadno nepodlehnou útokům demence. Vědci dokonce odhalili skutečnost, že olivový olej (čím kvalitnější, tím lépe) pomáhá snižovat tvorbu takzvaných beta-amyloidních plaků a neurofibrilárních smotků, tedy příznaků, či lépe řečeno příčin, Alzheimerovy choroby. 

Najděte si k němu cestu

Ačkoliv olivový olej, a zvláště ten skutečně kvalitní, nepatří mezi nejlevnější potraviny, měli bychom zvážit jeho zařazení do jídelníčku. Není to složité a možnosti jeho využití jistě najdeme snadno.

Tou nejjednodušší variantou je jeho přídavek do zeleninových salátů, kde využijeme jeho pomoc v tepelně neupraveném stavu. Výborně se také hodí na přípravu marinád na maso nebo na finální doladění krémových polévek. 

Nebojte se ho používat

Bezmála zázračný olivový olej je ale možné používat také na klasické smažení. Jeho kouřový bod se podle kvality oleje pohybuje od 190 do 242 °C, což odpovídá rafinovanému slunečnicovému nebo řepkovému oleji.

Svojí hodnotou jsou ale tyto tuky neporovnatelné. Chcete-li tedy udělat něco pro svoje zdraví, zachování si mladistvějšího vzhledu i myšlení, pak by měl být olivový olej samozřejmou volbou. 

Související články

Zdroje: edition.cnn.com, nypost.com, people.com