Zdroje: www.vitalia.cz, www.heart.org, www.healthline.com

Olivový olej na noc?

Víte, že ženy v Itálii a dalších státech okolo Středozemního moře považují olivový olej za elixír mládí? O tom, že se v těchto přímořských státech olivový olej používá mnoha způsoby, není pochyb. Italky však prý také pravidelně konzumují lžičku olivového oleje se šťávou z citronu před spaním.

Poslechněte si, co tomto zvyku prozradila Elli Staníková na svém YouTube kanálu:

Zdroj: Youtube

Olivový olej je neobyčejně přínosný

Tuky hrají v našem životě velkou roli. Jsou neodmyslitelnou součástí jídelníčku, a to nejen proto, že je používáme k přípravě jídla. Naše tělo tuky skutečně potřebuje. Americká kardiologická společnost shrnuje přínos tuků takto: „Tuky ve stravě jsou nezbytné pro dodávání energie tělu a pro podporu buněčných funkcí. Pomáhají také chránit orgány a udržovat tělo v teple. Tuky napomáhají tělu vstřebávat některé živiny a produkovat důležité hormony.“

Nejde tedy v žádném případě jen o zlo, kterého bychom se měli snažit zbavit. Pokud chceme udělat pro své tělo to nejlepší, měli bychom si jen vybírat, a pokud je to možné používat tuky co nejkvalitnější.

Co se týče kvality a přínosu tuků pro tělo, vědci nejvyzdvihovanějším olejem je olivový. I když není vždy vhodný k tepelnému zpracování potravin, jak jsme si zvykly u jiných rostlinných olejů, určitě je olivový olej vítanou ingrediencí v jídelníčku. Nicméně není pravdou, že se s olivovým olejem nedá vařit nebo péct. Olej je vhodné zahřívat na maximálně 175 °C, což je bod, kdy se už začne olivový olej přepalovat.

I když olivový olej jistě milují a preferují mnohé národy Středozemního moře, kde se tento tuk vždy ve velkém produkoval i konzumoval, olivový olej doporučují i zdravotníci a specialisté na dietetiku. Cení si nejvíce faktu, že je to rostlinný tuk plný antioxidantů, vitaminu E, ale také kyseliny olejové, která má protirakovinné i protizánětlivé účinky. Další látky mohou napomoci bojovat s obezitou i cukrovkou 2. typu.

Citron není jen zdrojem "céčka"

Olej však můžete zkombinovat i s citronem. Tuto kombinaci prý především Italové znají a doporučují už dlouhá léta.

I když o prospěšnosti citronů víme, zdaleka to není jen vitamin C, který nám podle vědců pomáhá posílit tělo při nachlazení. Citrony jsou mnohem zajímavější. Podporují a preventivně působí na srdce, ale i například na ledviny. Kyselost citronů napomáhá likvidovat a předcházet tvorbě ledvinových kamenů, zároveň jsou citrony vhodné pro udržení váhy, harmonizaci zažívání i pro pěknou svěží pleť.

Olivový olej ráno nalačno

Olivový olej je možné užívat i po ránu. Je bohatý na zdravé tuky, zejména na mononenasycené mastné kyseliny, které podporují zdraví srdce a mohou pomoci snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Tento olej obsahuje také silné antioxidanty, jako je vitamín E, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. Pití olivového oleje nalačno může podporovat trávení a regulovat hladinu kyseliny žlučové, což přispívá k lepšímu vstřebávání živin. To vše může přinést výhody pro metabolismus a celkové zdraví.

Související články