Athéna, bohyně olivy

Ačkoli olivovník pochází snejvětší pravděpodobností z Malé Asii, mimořádnou oblibu si vysloužil v Řecku. Pro Řeky oliva představovala nejužitečnější ze všech plodů – zároveň byla zdrojem potravy, lékem i posvátným plodem. Lesknousím se olejem se potírali nejen bohové, ale také lidé a sochy. Využití olivového oleje jako základu pro kosmetické a léčivé masti má tedy velmi dlouhou histori. V helénském Řecku byla bohyní olivy Athéna. Na její počest se tento strom sázel v jejich svatyních. Oliva nahrazovala v antice mýdlo, posvátný olej se považoval za hlavní prostředek péče o pleť. Dodnes se hojně využívají mýdla s obsahem olivového oleje.

Olivový olej vhodný k péči o pokožku

Pokud chcete olivový olej používat pro svou pleť častěji, zapomeňte na ten, který používáte v kuchyni a poohlédněte se po skutečně kvalitním přípravku. Oleje nízké kvality mohou obsahovat přísady nebo chemikálie, které mohou dráždit nebo dokonce poškodit pokožku. Spíše než v regálu s kuchyňskými oleji jej proto hledejte u specializovaných prodejců kosmetiky. Pro kosmetické využití se používá ten nejkvalitnější olivový olej, který bývá označený jako extra panenský (extra virgin). Tyto oleje se lisují za studena, pouze mechanickou cestou v co nejkratším čase po sklizni. Díky tomu obsahují velké množství vitamínů (především A, D, K a E) a mono-nenasycených mastných kyselin.

Využití olivového oleje při péči o obličej

Olivový olej obsahuje antioxidanty, které bojují s poškozením volnými radikály. Oceňované jsou také jeho vlastnosti hydratační – zvlhčuje suchou pokožku. K dalším výrazným benefitům patří ochrana kůže před předčasným stárnutím i před poškození sluncem. Olivový olej můžeme používat nejen při masážích a při péči o pokožku celého těla, ale osvědčil se také jako šetrný odličovač. Skvěle si například poradí například s voděokolnou řasenkou.

S množstvím olivového oleje bychom to neměli při péči o pleť přehánět. A to proto, že příliš velké množství oleje by zbytečně vedlo k ucpávání pórů v kůži. Abyste předešli mastnému pocitu po aplikaci olivového oleje, doporučuje se jeho aplikace na vlhkou pokožku. Olivový olej můžeme využívat jak samotný, tak jako součást produktů pro osobní péči. Je součástí přípravků na mytí obličeje i těla, mýdla a pleťové vody. Olivový olej se využívá také jako součást pleťových masek určených ke zjemnění a hydratování obličeje. Obvykle se míchá s přísadami jako je vaječný bílek nebo med.

Kdo by se měl olivovému oleji vyhnout?

Olivový olej je vhodný pro většinu druhů pleti. Pouze ti, kteří mají citlivou pokožku náchylnou k akné, by jej používat neměli. Za nepříliš vhodné se považuje také jeho užití pro kojence. Používání olivového oleje může u dětí s vrozenými dispozicemi přispět k rozvoji atopického ekzému.