Olivový olej je doslova zásobárnou cenných látek. Získává se lisováním plodů olivovníku, stálezeleného teplomilného stromu, kterému se daří především ve Středomoří. Obecně se tyto oleje dělí na panenské a rafinované, případně na směsi obou. Panenské oleje jsou lisovány za studena, tedy do 50 °C, ty nejkvalitnější se lisují v teplotě kolem 27 °C. Rafinovaný olej se získává lisováním při vysokých tlacích a za působení tepla, poté je chemicky upraven. Jeho výhodou je, že je chuťově neutrální. Oproti tomu panenský olej neobsahuje žádné chemické přísady a kromě své specifické chuti i aromatu si zachovává také maximum cenných látek.

A že jich v panenském olivovém oleji je – tato zlatavá tekutina je doslova nabitá antioxidanty, vitaminy skupin A, D, E, K a prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami. V něm obsažená kyselina olejová působí protizánětlivě a zabraňuje rakovinnému bujení. Je dobře stravitelný a kromě konzumace se hojně využívá třeba v kosmetice, pro svoje zjemňující a vyživující účinky je osvědčenou součástí například pleťových krémů či masek.

A co se bude dít s naším tělem, pokud si každý den nalačno dopřejeme lžičku tohoto zázraku? Samozřejmě by měl být co nejkvalitnější, nejlépe extra panenský, který pochází z prvního lisování.

  • Prospějeme tlustému střevu – olivový olej účinkuje proti zácpě, zlepšuje průchodnost střev a jeho protirakovinné schopnosti působí blahodárně i na tuto část našeho organismu.
  • Prospějeme nehtům, pleti a vlasům – olej můžeme používat samozřejmě i zevně ve formě různých zábalů, masek a krémů, ale našemu vzhledu prospějeme i vnitřním užitím. Budeme mít silné, lesklé vlasy, které navíc rychle porostou, pevné nehty i pěknou pleť.
  • Prospějeme játrům – játra slouží k detoxikaci organismu, ale to neznamená, že by taková ozdravná kúra nepomohla i jim. A právě olivový olej pro ně bude úplný balzám.
  • Prospějeme postavě – v olivovém oleji obsažené mastné kyseliny zasytí, ale zároveň prospívají našemu zdraví a nepřibírá se po nich. Tento olej proto můžeme bez obav použít, i když se snažíme zhubnout, naopak nám v tom pomůže, neboť stimuluje metabolismus.
  • Prospějeme imunitě – imunita není nikdy dost silná! A již zmíněné mastné kyseliny v olivovém oleji obsažené prospívají nejenom postavě, ale i imunitnímu systému. Dokonce mají příznivý vliv i na autoimunitní onemocnění.
  • Prospějeme srdci – olivový olej pomáhá zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu a snižovat hladinu toho „špatného“ v naší krvi, za což nám poděkuje naše srdce a cévy.
  • Prospějeme mozku – olivový olej obsahuje látky, které vyživují a ochraňují mozek. Výsledkem je lepší paměť a snížené riziko deprese, či dokonce obávané Alzheimerovy choroby.

A kromě toho působí silně protizánětlivě v celém organismu, což se vždycky hodí. A vyhýbat by se mu neměli ani diabetici, naopak – dokáže snižovat hladinu cukru v krvi, takže i pro lidi trpící cukrovkou je velmi přínosný. Je tedy jasné, že olivový olej našemu tělu jen prospívá a jeho pravidelnou konzumaci nalačno, při níž se účinné látky nejlépe vstřebají, bychom měli minimálně vyzkoušet.

Zdroje: www.enviweb.cz, www.olivum.cz, prirodajelek.cz, zeny.iprima.cz