Ledviny filtrují a čistí krev, odstraňují škodlivé odpadní látky a přebytečnou vodu, udržují v těle rovnováhu chemických látek (především sodíku, fosforu a draslíku), vyrábějí důležité hormony a podílejí se na regulaci krevního tlaku. Očištěná krev se vrací do oběhu ledvinnými tepnami.

Jaké choroby mohou ledviny postihnout?

Překážky v močovodu

Obvykle se ohlásí bolestmi, od kterých někdy uleví změna polohy či aplikace tepla. V každém případě je třeba navštívit lékaře, který stanoví další postup, nebo doporučí návštěvu odborníka – urologa.

Nejčastější příznaky: bolesti kolikovitého (křečovitého) charakteru, které přicházejí ve vlnách, většinou na jedné straně. Mohou vystřelovat do třísla, bývají doprovázené pocením, nevolností, zrychleným dýcháním a někdy i zástavou močení. Obdobnými příznaky se ovšem může projevit i zánět močovodu a ledvinné pánvičky.

Překážkami bývají močové kameny, písek a podobně.

Infekce močových cest a močového měchýře

K onemocněním močových cest jsou náchylnější ženy, asi polovina z nich tuto nemoc prodělala nejméně jednou, některé jí trpí opakovaně každý rok.

Muži mívají podobné potíže obvykle v důsledku zbytnění prostaty, která zabraňuje průtoku moči.

Nemoc bývá způsobena určitým typem bakterie, která žije v tlustém střevě a v okolí konečníku.

I když potíže mohou setrvávat po několik dní, zánět se dá dobře léčit antibiotiky.

Pochvou se může dostat do močové trubice (ta je u žen kratší než u mužů). Tyto bakterie dráždí močový měchýř a vyvolají zánět jeho sliznice.

Nejčastější příznaky: řezavá bolest a silné pálení při močení, zvyšená frekvence odbíhání na toaletu.

Ledvinná onemocnění

Příznaky onemocnění ledvin: Pokud nejsou ledviny schopny dobře vyloučit vodu z organismu, objeví se otoky. Postihují především dolní končetiny, později se mohou objevovat i na rukách, v oblasti zad, v podbřišku, otékají i oční víčka. Nemocní mohou z těchto důvodů (a ve velmi krátkém čase) přibrat až desítky kilogramů. Pokud současně trpí i srdeční nedostatečností, může se přebytek tekutin hromadit na plicích a nemocní pociťují dušnost. Pozor, tento stav vyžaduje okamžitou návštěvu lékaře!

Na onemocnění ledvin může pacienty upozornit změna v množství výdeje moči. Ledviny zdravého člověka vyloučí denně asi 1,5 litru moči. Pokud je výdej nižší než 0,5 litru a vyšší než 3 litry za den, je nutné poradit se s lékařem.

Časté močení se objevuje nejen u infekcí močových cest, ale i při cukrovce, která je doprovázena i zvýšeným pocitem žízně, u onemocnění prostaty a u kardiaků.

Množství moči samozřejmě závisí na denním příjmu tekutin a potravin s vysokým obsahem vody — ovoce a zeleniny. Výdej moči zvyšují i některé léky, alkohol, káva a čaj, snížený výdej moči mohou způsobit některé léky na bolest, průjmovitá onemocnění a podobně.

Pokud nemocného s ledvinami často bolí hlava a má problémy s viděním, měl by si pravidelně a správně (v různou denní dobu a po 5—10 minutách klidu vsedě) měřit krevní tlak. Tato onemocnění často doprovází vysoký krevní tlak.

Nejtypičtějším projevem ledvinných nemoci jsou často změny ve vzhledu moči. Přítomnost krve bývá nejčastěji spojena s infekcemi v močových cestách, s močovými kameny nebo s nádory. Tmavý vzhled moči může signalizovat závažnější jaterní onemocnění, ale mohou jej zapříčinit také jen barviva obsažená v potravě.

Selhání ledvin

Lidé s chronickým onemocněním ledvin umírají 10x častějina rdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici!

Opakující se ledvinná onemocnění zvyšují nebezpečí selhání ledvin. Zapříčinit je může ale například i cukrovka nebo dlouhodobé a nekontrolované užívání léků proti bolesti.

Při totálním selhání ledvin musí pacient absolvovat 2x až 3x týdně dialýzu – očištění krve od zplodin látkové přeměny a přebytečné vody z těla na umělé ledvině. V roce 2009 chodilo v Česku na dialýzu asi 5000 nemocných s průměrným věkem 70 let, asi 600 osob čeká na transplantaci.

Karcinom ledviny

Česká republika patří mezi státy s nejvyšším výskytem tohoto onemocnění. Na rozdíl od zánětů močových cest postihuje častěji muže, nejvíc ve věku mezi 50 až 70 lety.

Stále ještě více než 40 % nemocných na toto nemoc umírá (na rakovinu močového měchýře asi pětina nemocných).

Pro zjišťování nádorů ledvin se používá ultrazvukové vyšetření s počítačovou tomografií, tímto způsobem lze odhalit i další šíření nádoru. Základním typem léčby nádorů ledvin je chirurgické odstranění postižené ledviny a ozařování.

Při vzniku rakoviny ledvin mají významnou roli stravovací návyky. Riziko zvyšuje nadměrná konzumace smaženého, uzeného a grilovaného masa, zejména masa červeného, nedostatek vlákniny.

Příznivý účinek má naopak konzumace ovoce a zeleniny.

Kromě genetických dispozic vadí i kouření a vysoký krevní tlak, u žen obezita.

Příznaky nemoci: často jsou málo zřetelné, a proto se léčení nemoci mnohdy oddaluje. Nejčastěji (a později) se objeví krev v moči (tzv. hematurie), výjimečně bolesti v boku, v bedrech nebo hmatný nádor v břiše. Pacienti si potom často stěžují na slabost, únavu, hubnutí, trpí nechutenstvím a v noci se potí.

Prevence onemocnění močových cest a ledvin

Pravidelné každoroční vyšetření moči, krve a krevního tlaku.

Pečlivá osobní hygiena, pravidelné vyprazdňování, důsledné léčení případných zánětů a ostatních nemocí močového traktu. Pozor na mokré plavky, ihned si je převlékejte!

Nekuřte, pamatujte na vyšetření a léčení problémů s prostatou.

Strava by měla být nedráždivá, charakterisitcká:

  • výrazným omezením soli, ostrého koření, hotových slaných a kořeněných jídel (paštik, uzenin…),
  • vyloučením silné kávy a silného černého čaje,
  • pitím jen malého množství piva a vína,
  • dostatkem tekutin,
  • obsahem vlákniny.

Zajímavosti o ledvinách

Průměrná ledvina dospělého člověka je velká asi jako zavřená pěst a váží asi 150 gramů.

Ledvinu tvoří asi milion nefronů (základních funkčních jednotek, v nichž se tvoří moč); pokud by se kanálky všech nefronů rozvinuly a spojily za sebe, byly by dlouhé asi 80 km.

Ledviny denně přefiltrují a vyčistí asi 40x 5 litrů krve.

Ledviny jsou umístěny v horní části břišní dutiny po obou stranách bederní páteře. Jsou součástí močového systému, který dále tvoří dva močovody, močový měchýř a močová trubice. Moč se shromažďuje v močovém měchýři a následně je odváděna z těla ven.