Jednou opar, vždycky opar?

Opar rtu je infekční onemocnění způsobené virem Herpes simplex typu I. Tento virus má v těle až 95 % dospělých, kteří se jím obvykle infikují už v dětství. Výhodu mají ti, kteří získají proti tomuto viru přirozené protilátky. A tak zatímco někoho opar může trápit měsíc co měsíc, u jiných se může objevit sotva jednou ročně. Vznik oparu často souvisí se snížením odolnosti a imunity organismu, ale vyvolat ho mohou také horečnatá onemocnění, nachlazení, stres či silné emoce (pozitivní i negativní), u žen může být spouštěčem oparu také menstruace. Spouštěčem viru může být také sluneční záření. Proto je důležité používání krému na rty s UV filtrem, s ochranným faktorem nejméně 15.

Jak moc je opar nakažlivý?

Opar patří mezi snadno přenosná virová onemocnění. Zvlášť rychle se tato infekce šíří v prostředí rodiny. Asi nejsnadněji může docházet k přenosu líbáním, ale třeba i používáním společného nádobí. Laboratorní testy ukázaly, že i na suchém povrchu neživých objektů dokáže virus Herpes simplex typu 1 přežít 4,5 hodiny až 8 týdnů. Proto dalšímu šíření zamezí zvýšená a důsledná hygiena. Samozřejmostí by mělo být používání vlastního ručníku a jeho častá výměna. Jakmile se opar objeví, měli bychom se zbavit zubního kartáčku. Další výměna by pak měla následovat po skončení léčby. Opatrný by měl být nositel viru i sám na sebe. Zvlášť po ošetření oparu je třeba důkladné mytí rukou, aby nedošlo k zanesení infekce na další místa těla. Pokud se virus oparu dostane do oka, může vyvolat velmi vážné potíže a vždy bychom v takovém případě měli kontaktovat lékaře.

Zaručené rady jak se zbavit oparu

Stanovit žebříček toho, co je nejvhodnější, lze jen těžko. Záleží na tom, co je pro nás v danou chvíli dosažitelné a použitelné. Například česnek nebo cibule nejsou před návštěvou společenské události zrovna ideální volbou. Zvlášť těm, kteří na opary trpí často, se vyplatí trochu experimentování a hledání toho nejlepšího pomocníka.

  • Droždí – je levné a snadno dostupné. Stačí, když opar potřeme droždím rozředěným v troše vody. Rychlejšímu hojení napomohou vitamíny skupiny B (zejména B1, B2 a B3), na které je droždí zvlášť bohaté.
  • Led – zmírní bolest a může zkrátit i dobu hojení oparu. Pro snadnější aplikaci se doporučuje kousek ledu vložit např. do mikrotenového sáčku, případně si můžete připravit vlastní ledové obklady, když zamrazíte namočený použitý sáček od zeleného čaje.
  • Česnek, cibule – stačí kousek odkrojit a přikládat na bolavé místo.
  • Aloe vera - můžete vymačkat čerstvou šťávu přímo z rostliny nebo použít gel s jejím výtažky.
  • Lékořice – domácí mast na opary můžete připravit z lékořicového prášku (drcené kořeny lékořice), který smícháte s trochou čisté lékařské vazelíny nebo přírodního margarínu.
  • Zubní pasta – potření zubní pastou opar vysuší. Podobně se doporučuje použít ocet, jód, slivovici nebo Alpu.
  • Mléčné obklady – si snadno připravíme z bavlněného odličovacího tamponu, který namočíme v mléce a přiložíme na postižené místo.

Při hojení oparu pomohou také oleje a tinktury, které mají dezinfekční a antivirotické účinky, např. tea tree olej, šalvěj, propolis nebo konopí.

Když babské rady nestačí

V prodeji je celá řada prostředků určených na zmírnění potíží způsobených opary. V orientaci vám pomohou lékárnici. Vybírat můžete mezi mastmi, gely, balzámy, pomádami či náplastmi. Gel, nazývaný též tekuté krytí, po nanesení na opar vytvoří průhledný tenký film, pod kterým se opar hojí a braní další infekci. Pokud se opar nezhojí do 10-14 dnů, pak už je vhodné kontaktovat lékaře. Nejčastěji se vleklé obtíže objevují u lidé se sníženou imunitou. K nápravě problémů často pomůže doplnění chybějících vitamínů, především těch ze skupiny B a E.