Zdroje: www.mojezdravi.cz, www.zeny.cz

Potraviny mohou pomoci i s opary

Opary jsou infekce způsobené viry herpes simplex. I když neexistuje žádná konkrétní dieta či léky, které by mohly zcela vyléčit opary, některé potraviny mohou podle vědeckých studií pomoci snížit zánět a podporovat hojení.

Podívejte se na krátké video, kde Martin Gabko popisuje svůj problém s opary a jak se k němu postavil:

Zdroj: Youtube

Jak pomáhá lysin proti oparům?

Oparům se nedá vyloženě zabránit, zničit virus v těle či jej prevencí zcela potlačit. Minimalizovat opary však lze pomocí lysinu, který zmiňuje i Martin Gabko.

Jedním z nejvýznamnějších přínosů lysinu je jeho schopnost podporovat růst a regeneraci tkání. Lysin je klíčovou složkou kolagenu, který tvoří většinu vazivových tkání v těle, včetně kostí, šlach, kůže a chrupavek. Lysin také pomáhá udržovat zdravou pokožku a pomáhá v boji proti akné.

Další prospěšnou vlastností lysinu je jeho účinek proti virům. Lysin se váže na receptorové místo viru v buňkách a tím brání jeho reprodukci. Lysin tak může pomoci snížit riziko vzniku oparů, které jsou způsobeny viry herpes simplex.

Potraviny obsahující lysin

Lysin je aminokyselina, která pomáhá při léčbě oparů. Potraviny, které jsou bohaté na lysin, jsou například kuřecí, rybí a krůtí maso, vaječné bílky, sójové výrobky a luštěniny. Můžete proto vyzkoušet také úpravu svého jídelníčku. Z něj byste na druhou stranu měli odstranit oříšky a semínka či čokoládu, které jsou bohaté na arginin. Ten bohužel tvorbu oparů spíše podporuje.

Potraviny obsahující zinek

Není to však jediné, nač můžete v jídelníčku zacílit. Hodit se bude i zinek, který podporuje imunitní systém a pomáhá při hojení. Mezi jeho zdroje patří hovězí maso a celozrnné pečivo, bohužel však také nevhodná semínka a ořechy. Nezapomínejte ani na ovoce a zeleninu, které jsou plné antioxidantů, hojivý med bojující proti zánětům, či ryby s omega-3 mastnými kyselinami.

Související články