Jednou z oblíbených „medicín” na zažívání byla už odpradávna ořechovka. S přípravou tohoto voňavého nahořklého tmavého likéru je důležité začít včas, a to právě nyní, na začátku léta.
Budete totiž potřebovat pořádné množství zelených ořechů, které na stromech najdete právě v tomto období. Zhruba na dva litry ořechového likéru připadá asi 40 kusů ořechů, a to nezralých, zelených, které mají uvnitř měkká bílá jadérka. Naše prababičky dobře věděly, že takový likér připravený z ořechů, domácího medu, kořalky, bylinek a koření je první pomocí při žaludečních a střevních potížích.
Potřebujete zelené nezralé ořechy.
Žaludeční bylinky
Jaké bylinky se používaly? Každá rodina měla svou recepturu, do ořechového likéru se používaly puškvorec, fenykl, kuličky jalovce, koriandr, skořice, badyán, hřebíček, zázvor i nové koření. A ořechy by se měly sbírat ideálně od 24. června do poloviny července, maximálně do sv. Anny (26. července), kdy jsou ořechy nezralé, jádra ještě měkká, mají hořkou chuť a léčivé účinky. Podle data 24. června se také ořechovému likéru říkalo i Svatojánský likér. A pozor, ořechy se musí sbírat rovnou ze stromu, ty, které spadly na zem, nepoužívejte!
Hotový likér má kaštanovou barvu.
Ořechovka - Svatojánský likér
Suroviny:
25 zelených ořechů
1000 ml žitné pálenky nebo kvalitní vodky
500 ml vody
5 kuliček jalovce
1 hřebíček
200 g medu
kousek vanilky a skořice
Postup:
Ořechy omyjte a nakrájejte na plátky. Dejte je do láhve, přidejte skořici, jalovec a hřebíček. Vše zalijte alkoholem, dobře uzavřete a nechte 3 týdny stát na parapetu okna, kde je světlo a teplo. Občas láhev protřepte.
Poté v 500 ml vody prohřejte med s vanilkou a nechte vychladnout. Tuto směs smíchejte se scezeným ořechovým základem. Hotovou ořechovku nalijte do lahví, uzavřete a skladujte v suchu a chladu.