Ořechy patří mezi potraviny, kterých se při redukční dietě bojíme. Jsou totiž bohatým zdrojem tuků. Avšak ořechů se nemusíte děsit. Tuky sice obsahují, ale pouze zdravé rostlinné omega-3 mastné kyseliny a mononenasycené tuky. To však neznamená, že bychom je mohli jíst po kilech.

Ořechy jako superpotravina

Ořechy mimo tuků obsahují bílkoviny, minerály jako je hořčík, mangan, železo, draslík, selen, zinek a měď. Vitamíny skupiny B, E a aminokyselinu arginin. Pravidelná konzumace ořechů pomáhá snížit riziko výskytu srdečního záchvatu, snižuje hladinu celkového i „zlého" LDL cholesterolu. Působí proti stárnutí buněk a podporuje jejich regeneraci.

Ořechy a dieta

Tým vědců z Kalifornské univerzity v Los Angeles porovnával dietní úsilí 95 jedinců s nadváhou ve věku 30 až 68 let. Ženy a muži konzumovali buď 40 gramů směsi ořechů nebo svačinu doporučovanou jejich dietology. Obě dvě porce měly stejný počet kalorií. Za 12 týdnů vědci zjistili, že skupina, která si pravidelně dopřávala ořechovou svačinu, sice nezhubla více než druhý tým, z dlouhodobého hlediska byla ale úspěšnější v dodržování dietních nařízeních. Ořechy totiž ukočírovaly „mlsný jazýček" a navodily větší pocit sytosti.

Ořechy a hubnutí

Lískové, kešu, para, makadamové, vlašské, madle a další ořechy. Všechny jsou zdraví prospěšné a ani při redukční dietě byste je neměli vynechávat. „Když z jídelníčku vynecháte tuky, tak vám kromě hormonální nerovnováhy a zhoršení se kvality vlasů a nehtů hrozí i psychické problémy. Ty mohou vést až ke stavům úzkosti, podráždění, ale taky únavy. Tuky mimo jiné obalují i nervová vlákna,“ vysvětluje odborník na výživu Jiří Skála a dodává, že v odpovídající kvalitě a přiměřeném množství se jedná o skvělý zdroj živin.

Jakým ořechům se vyhnout

Ořechy jezte pouze přírodní nebo nasucho pražené. Vyhněte se soleným, obalovaným v těstíčku, cukru, wasabi, jogurtu, čokoládě nebo tyčinkám, které obsahují další ingredience. „Mnoho trendových raw, veganských, paleo, keto tyčinek či energetických koulí obsahují více porcí ořechů, což z nich činí extrémně kalorickou svačinu s vysokým obsahem tuku. Při časté konzumaci to může vést k přibírání na váze a žaludečním problémům," upozorňuje výživový poradce Lori Nedescu. Proto se držte dalšího pravidla, a to je konzumace 30 g ořechů denně. Sledujte také kvalitu ořechů. Snadno žluknou nebo jsou napadeny plísní. Proto je nejlépe uchovávejte v lednici.

Zdroje: www.studyfinds.org, www.mojezdravi.cz, www.bicycling.com