Zdroje: www.healthline.com, www.prozeny.cz, www.ndtv.com

Ořechy jsou extrémně zdravé. Jsou plné živin, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Díky vysokému obsahu tuku jsou však také kalorické. Vědecké studie však zjistily, že jejich konzumace k přibývání na váze nevede. Vědci však upozorňují, že i tento nález závisí na dalších faktorech.

Zdravotní benefity ořechů

Látky obsažené v ořeších pomáhají snížit riziko infarktu a mrtvice. Redukují také hladinu škodlivého LDL cholesterolu a jejich pravidelná konzumace podporuje fungování žil, cév a tepen. Pokud potřebujete snížit LDL cholesterol a podpořit „hodný“ HDL cholesterol, konzumujte pistácie, mandle a lískové oříšky. Díky tomu, že jsou ořechy bohaté na bílkoviny, zinek, selen, biotin a esenciální mastné kyseliny, působí preventivně proti vypadávání vlasů, podporují jejich růst a zdravý vzhled. Pokud chcete zlepšit paměť a lépe zvládat stresové situace, sáhněte po mandlích nebo kešu ořeších. Jsou bohatým zdrojem omega-3 a omega-6 esenciálních mastných kyselin a vitamínu E.

Ořechy a hubnutí

Studie na lidech ukazují, že zahrnutí ořechů do redukční diety podporuje hubnutí. Dokazuje to experiment z roku 2003. Ten sledoval 65 jedinců s nadváhou, kteří se stravovali nízkokalorickou dietou. Jedna skupina k ní doplnila mandle, druhá komplexní sacharidy. Všichni jedli stejné množství kalorií, bílkovin, cholesterolu a nasycených tuků. Po 24 týdnech zredukovala "mandlová" skupina o 56 % více tuku než druhá skupina. Navíc se jí snížily hodnoty „špatného“ LDL cholesterolu a triglyceridů. Ořechy navíc potlačují chuť k jídlu, zvyšují pocit plnosti a spalování kalorií a tuků. Jaké ořechy konzumovat konkrétně?

Mandle

Mandle jsou pro svůj vysoký obsah bílkovin, antioxidantů a tuků zdravých pro srdce považovány za jednu z přírodních superpotravin. Mononenasycené tuky v nich obsažené zabraňují přejídání a vláknina přispívá k pocitu sytosti. Jsou dobrým zdrojem aminokyseliny zvané L-arginin, která pomáhá spalovat tuky. Denně si dejte 3-5 mandlí.

Vlašské ořechy

Naše „vlašáky" stimulují odbourávání tuků a podporují zdravou tělesnou hmotnost. Díky přítomnosti omega-3 mastných kyselin, rostlinných sterolů a vitamínů pomáhají potlačovat hlad. Denně si jich dejte hrst.

Para ořechy

Brazilské ořechy jsou nabité vlákninou a bílkovinami, které jsou pro hubnutí nezbytné. Kromě toho jsou také dobrým zdrojem selenu, hořčíku, fosforu a thiaminu, o nichž se říká, že pomáhají při hubnutí. Obsahují také L-arginin, který je účinný při procesu spalování tuků. Denně si můžete dát hrst.

Jaké ořechy nekonzumovat

Hubnutí funguje na jednoduché rovnici. Nesmíte přijmout více kalorií než vydáte. Proto sledujte, kolik ořechů zkonzumujete a nepřekračujte doporučované denní množství. Vyhýbejte se slaným a praženým oříškům nebo těm, které jsou obalené v čokoládě či jogurtové polevě. Superpotravinu byste posunuli na úroveň energetické bomby. Sledujte také kvalitu ořechů. Díky vysokému procentu tuku snadno podléhají zkáze. Žluknou a mohou být napadeny plísněmi. Proto je nejlépe uchovávejte v lednici.