I když ořechy často používáme jen při pečení zejména vánočního cukroví nebo maximálně do salátů či štrúdlu, určitě bychom je měly konzumovat celoročně. Vlašáky pomáhají na nervy a při zánětech, lískové snižují hladinu cholesterolu, paraořechy obsahují zdravé tuky, mandle zase vlákninu. Naopak nejoblíbenější buráky bychom ve velkém pojídat neměli.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou u nás asi nejběžnější a nejlépe chutnají hned po sklizni, kdy ještě můžeme bílé jádro vyloupnout. Černé ruce jsou sice ne zrovna pěkným doplňkem po mnoho dní, ale pochoutka uvnitř za to stojí. Ze starších jader potom právě pečeme vánoční cukroví nebo doplňujeme zeleninové saláty.

Vlašské ořechy zklidňují nervy, mají protizánětlivé účinky, chrání tělo před buněčným poškozením, přispívají k prevenci před chorobami srdce, cév i rakoviny. Jsou zásobárnou vysoce kvalitních bílkovin a nenasycených tuků, a kromě toho obsahují vitaminy, minerály a železo. Vlašáky pomáhají regulovat krevní tlak a snižují hladinu cholesterolu, příznivě ovlivňují dráhy ledvin, plíce i tlusté střevo.

Mají vysoké množství vitamínů skupiny B, takže jsou prospěšné i pro vlasy a nehty a údajně podporují i potenci.

Naše babičky často říkávaly: „Jez ořechy jsou dobré na nervy.“ Nebo „Jez ořechy, ať jsi chytrá.“ Je to pravda, protože od pradávna je všem ořechům připisována i pozitivní role ve vývoji mozku a inteligence. Řada dětských lékařů ale jejich konzumaci v útlém dětství nedoporučuje!

Vlašské ořechy na rozdíl od jiných nejsou vhodné při dietách, protože mají vysokou kalorickou hodnotu. Jiné studie ale zase tvrdí opak, a sice že při správném stylu konzumace veškeré ořechy naopak snižování váhy napomáhají.

Vlašské ořechy jsou nejzdravější jen tak, samotné. Ani těchto ořechů bychom ale neměli jíst příliš, maximálně dvě hrsti denně. Tato omezení jsou možná překvapující: Ještě větší pozor bychom si měli dát u mandlí, těch by se mělo konzumovat ještě méně – asi polovina.

Mandle

Mandle obsahují nejvíce vlákniny ze všech ořechů, takže mají blahodárný vliv na funkci střev, poskytují našemu tělu antioxidanty nebo vitamín E. Obsahují další látky, které snižují hladinu LDL i cholesterolu a cukru v krvi.

Lískové oříšky

I lískové oříšky, které snižují v těle hladinu cholesterolu a napomáhají zpomalovat proces stařecké demence, jsou poměrně tučné. Jedná se ale spíš o mononasycené tuky, jež pozitivně působí na hladinu „špatných“ tuků, cholesterolu a cukru v krvi. Jsou prospěšné i pro oči a měli by je konzumovat i lidé trpící cukrovkou druhého typu.

Burské oříšky

I když podzemnice olejná neroste u nás, patří k nejčastěji konzumovaným. Společně s výše popisovanými vlastnostmi vlašských ořechů a mandlí obsahují více živin než kterákoliv potravina živočišného původu, dokonce více než maso. Svým obsahem sacharidů, tuků, proteinů, vitamínů B1, C, E, niacinu (vitamín B3) důležitého při metabolismu sacharidů a tuků, dále vápníku, hořčíku a draslíku předčí maso a vejce. Jejich dalším bonusem je to, že neobsahují žádný cholesterol a jen minimum nasycených mastných kyselin. Mají ale vysokou kalorickou hodnotu, proto bychom je neměli jíst příliš často.

Pistácie

Naopak nejméně kalorické jsou pistácie, dokonce až čtyřikrát méně než jiné ořechy. Podporují dobrou náladu, imunitu a nervový systém.

Piniové ořechy

Piniové oříšky podporují spalování tuků. U nás je nejčastěji používáme právě do salátů, omáček a exotických jídel. Piniové ořechy mají vysoký obsah bílkovin, tlumí stres a deprese. Snižují hladinu cholesterolu.

Kešu

I kešu oříšky jsou dobré při dietách, a navíc pomáhají při revmatu. Doporučená je denní dávka 18 jader, která představuje pouhých 165 kalorií. Kešu jsou bohaté na železo, zinek a hořčík, zlepšují imunitu a paměť, používají se na revmatické bolesti.

Para ořechy

Para ořechy jsou kalorickou bombou. Působí jako prevence před rakovinou, protože významným zdrojem selenu. V množství obsahu tuku jsou srovnatelné s pekanovými oříšky, ale i tak snižují hladinu tuků nezdravých (LDL) a cholesterolu. Prospívají i cévnímu systému. Také para ořechů bychom měli jíst jen dvě hrsti denně.

Ořechy bychom tedy měli zařadit do našeho jídelníčku velmi pravidelně. Jsou pro nás zdravé a tuky, které obsahují, našemu tělu neškodí. Proto jsou některé druhy ořechů využívány při dietách, aby nám doplnily potřebné živiny, vitamíny i vlákninu.

Zdroje:

www.mojezdravi.cz

www.zeny.cz

feminela.cz

styl.magazinplus.cz