Každý orgán má svou „dvouhodinovku“ slávy, kdy je aktivnější a dokáže odvést co nejvíce práce. Poté nastává 12 hodinová pauza a po ní zase dvouhodinový sešup, kdy dotyčný orgán je v útlumu. Kombinace vzestupů a pádů se neustále střídá.

A je tedy jen na vás, abyste se naučili, kdy má dotyčný orgán nejvíce síly a pořádně toho využili. Znalost biorytmu vám pomůže porozumět vašemu tělu a chovat se k němu ohleduplně a citlivě. Vaše fyzická schránka se vám pak odvděčí dobrou kondicí a dlouhověkostí. A to už za pokus stojí.

Více o orgánových hodinách se dozvíte na tomto videu:

Zdroj: Youtube

Plíce

Největší aktivita: 3. – 5. hodina ranní

Útlum: 15 – 17 hodin

Co můžete čekat: V tuhle brzkou ranní hodinu jsou plíce na svém vrcholu. To se může projevit zhoršení kašle, astmatu, bronchitidy nebo nachlazení.

Jak to využít: Pokud máte sílu, můžete zkusit různá dechová cvičení, meditace, případně v létě si vyjít na brzkou ranní turistiku. Výšlap do kopce vám procvičí svaly, ale i plíce.

Tlusté střevo

Největší aktivita: 5. – 7. hodina ranní
Útlum: 17 – 19 hodin

Co můžete čekat: Pokud vaše tělo funguje dobře, měli byste se během téhle doby vyprázdnit. Je-li ale tlusté střevo v nerovnováze, můžete mít problémy se zácpou.

Jak toho využít: Snažte se střevo posílit například použitím „zahřívacího koření“ jako jsou skořice a zázvor. V případě problémů se střevy se vyhněte mléčným proudktům, pšeničným klíčkům a většímu množství masa.

Žaludek

Největší aktivita: 7. – 9. hodina ranní

Útlum: 19 – 21 hodin

Co můžete čekat: V tenhle čas tělo nejlépe absorbuje živiny.

Jak toho využít: Dejte si snídani, která vaše tělo posílí, ale i vyživí. Asiaté upřednostňují teplé snídaně, které „ohřejí břicho“. V Číně běžně snídají dušenou zeleninu či teplé polévky (jde většinou o slepičí nebo hovězí vývar). Pokud je to na vás moc, můžete si dopřát vajíčka na všechny způsoby, případně rýžovou, jáhlovou, ovesnou nebo pohankovou kaši okořeněnou zázvorem, skořicí nebo lékořicí. Aby byla výživnější, můžete do ní přidat i sezamová semínka.

Slinivka a slezina

Největší aktivita: 9. – 11. hodina dopolední

Útlum: 21 – 23 hodin

Co můžete čekat: Slezina napomáhá organismu přijímat živiny a přeměňovat potravinu na energii. V téhle dvouhodinovce si odpusťte alkohol.

Jak toho využít: Teď je ten ideální čas na nejtěžší úkoly dne. Máte ideální podmínky na práci, případně i cvičení.

Srdce

Největší aktivita: 11 – 13 hodina

Útlum: 23. – 1. hodina

Co můžete čekat: Zvýšenou aktivitu srdce mohou někteří lidé vnímat jako úzkost či nervozitu.

Jak toho využít: Vyhněte se stresu a naordinujte si odpočinek. Můžete si dopřát meditaci nebo oběd, například lehké vařené jídlo. Žádoucí je i šálek čaje a malé zdřímnutí.

Tenké střevo

Největší aktivita: 13. – 15. hodina

Útlum: 1. – 3. hodina ranní

Co můžete čekat: Tenké střevo odděluje tekutiny od pevnějšího odpadu. Pokud jste málo pili, může vás přepadnout obrovská žízeň.

Jak toho využít: Teď je ideální čas na cvičení!

Močový měchýř

Největší aktivita: 15. – 17. hodina

Útlum: 03 – 05 hodina ranní

Co můžete čekat: Močový měchýř vylučuje moč. Pokud není v rovnováze, může vás trápit inkontinence, pálení či kvasinkové infekce.

Jak toho můžete využít: Snažte se vypít co nejvíce tekutin, ideální jsou třeba bylinkové nebo detoxikační nápoje. Teď je druhý „výkonnostní vrchol“ dne. Proto jděte sportovat.

Ledviny

Největší aktivita: 17. – 19. hodina

Útlum: 5. – 7. hodina ranní

Co můžete čekat: Ledviny filtrují krev a udržují chemickou rovnováhu v těle. Teď je ta správná doba na večeři.

Jak toho využít: Podpořte lymfatický systém pohybem – například procházkou, masáží nebo protahovacími cviky. Nezapomeňte na pitný režim!

Osrdečník

Největší aktivita: 19 – 21 hodin

Útlum: 7. – 9. hodina ranní

Co můžete čekat: Tahle doba je zaměřená na krevní oběh. Všechny důležité živiny se přenášejí do každé buňky v těle. Aby tenhle proces proběhl zdárně, nedoporučuje se žádná fyzická ani psychická aktivita. Prostě jen vypněte.

Jak toho využít: Paradoxně jedna věc je povolená a to je sex. V tuhle dobu je prý nejlepší možnost k otěhotnění.

Trojitý ohřívač

Největší aktivita: 21 – 23 hodin

Útlum: 9 – 11 hodin

Co můžete čekat: V tuhle dobu se doplňují enzymy a energie na druhý den. Vyhněte se jídlu, kouření či kofeinu.

Jak toho využít: Jděte brzy spát, zítra budete čerstvější.

Žlučník

Největší aktivita: 23. – 1. hodina

Útlum: 11 – 13 hodin

Co můžete čekat: Pokud máte problém se žlučníkem, můžete se v tuhle hodinu budit.

Jak toho využít: Žlučník ukládá a vylučuje žluč, která má vliv na pálení tuků. Pokud chcete zhubnout, snažte se být už v tuhle hodinu v posteli. V opačném případě riskujete, že další den budete rozlámaní, slabí či mrzutí.

Játra

Největší aktivita: 1. – 3. hodina ranní
Útlum: 13. - 15. hodina

Co můžete čekat: V tuhle dobu se v těle uvolňují toxiny a vytváří se nová krev.

Jak toho využít: Pokud se během téhle doby probudíte, nejspíš vás sžírají pocity agrese, zlosti a skrytého hněvu. Zkuste ho pak během dne ze sebe nějak dostat – ať už sportem, křikem nebo sezením u psychologa.

Související články

Zdroje: www.mesickova.cz, www.cestarelaxace.cz