Ostropestřec mariánský je bylina, která se u nás běžně nevyskytuje. Pochází ze Středomoří, ale naleznete ji také v Asii nebo na Kanárských ostrovech. Blahodárné účinky ostropestřce jsou známe již několik tisíc let. Dříve se nazýval Kristova koruna, hlavně kvůli trnům a vzhledu obecně. Ve staré Antice ho používali proti hadímu uštknutí a od 17. století na nemoci s jaterními obtížemi, krevním tlakem, dutinou břišní nebo na deprese.

Zázračná léčivá bylina

Látka zvaná silymarin, již ostropestřec obsahuje v plodech, podle vědců velmi pomáhá játrům. Mimo to také zlepšuje činnost žlučníku, který jde ruku v ruce s jaterními obtížemi. Plody v drcené podobě detoxikují organismus, čistí stěny střev od nánosů, které vznikají průchodem zbytků potravy. Mimo to pomáhá ostropestřec rovněž při regeneraci cév, křečových žil, onemocnění žlučníku, sleziny nebo dvanácterníku. Pozitivní účinky má také na žloutenku, hemeroidy a na žaludeční koliku.

Ochrana jaterních buněk

Našim játrům škodí nezdravé jídlo, málo pohybu, alkohol, znečištěný vzduch a další podobné faktory. Jaterní buňky jsou kvůli této chemii zanášeny nerozštěpenými organickými látkami, které narušují nitrobuněčný koloběh, a tím se dostává tělo do stresové situace. Pomoci může ostropestřec, jenž obsahuje látky, které dokáží buňky ochránit před již zmíněnými toxiny.

Léčivý čaj ze semen

Semena ostropestřce nejdříve rozdrťte a jednu čajovou lžičku zalijte horkou (ne vařící) vodou. Ponechte 20 minut louhovat a poté sceďte. Šálek čaje pijte ráno na lačno, před obědem a před spaním. Pro zachování co nejvíce prospěšných látek nepoužívejte při drcení semen kovové nástroje.

Pozorujte zlepšení organismu

Po každodenním pití čaje z ostropestřce můžete pozorovat příznivé znaky detoxikace organismu. Projevy naleznete hlavně ve zlepšení tělesných funkcí, zvýšení obranyschopnosti, kvalitě pleti a přílivu energie. Nyní je to velmi důležité, jelikož s příchodem podzimu a následně zimy, budete mít pocit úbytku energie i změny nálad, které mnohdy vedou až k depresím. Detoxikace těla je proto zásadní krok pro lepší životní styl!

Zdroje: vasbylinkar.cz, mojemedicina.cz, botanic.cz