Játra jsou v těle moderního člověka jedním z nejzatěžovanějších orgánů. Musejí přefiltrovat přídavné látky obsažené v jídle, odbourat chemikálie přijímané v lécích a v neposlední řadě vydržet tučné hody i občasné alkoholové mejdany. Snad každý proti svým játrům něčím hřešíme. Ostropestřec je tu od toho, aby je pročistil a posílil.

Nejde přitom o nějaký babský recept. Ze semínek ostropestřce byly v 2. polovině minulého století izolovány látky souborně nazývané silymarin, u nichž se prokázalo, že obnovují jaterní tkáň. V lékařství se úspěšně využívají při otravách postihujících játra i při různých jaterních onemocněních. Lékař vám může ostropestřec předepsat také k doléčení mononukleózy a žloutenky.

Občasná preventivní detoxikace prospěje i relativně zdravému člověku, mějte však na paměti, že se tato bylina nedoporučuje těhotným ženám a malým dětem ani osobám s vysokým tlakem. Pokud nejste fyzicky stoprocentně fit, o jejím užívání se raději poraďte s lékařem.

Jak ostropestřec užívat

Ačkoli se z bylin většinou připravují nálevy, v případě ostropestřce mariánského tato úprava není vhodná, pokud vám jde o detoxikaci jater. Účinný silymarin se totiž ze semen špatně uvolňuje, a teplota vody vyšší než 40°C ho dokonce zcela zničí. Čaj z drcených plodů však můžete použít zevně na bércové vředy nebo hemoroidy, a využít tak dalších léčivých účinků, které tato zázračná bylina poskytuje.

Hojivý efekt na kožní onemocnění různého druhu má také olej lisovaný ze semen. Oproti tomu tinktury s obsahem alkoholu bylinkáři příliš nedoporučují, protože ostropestřec v této formě ztrácí řadu účinných látek.

Pro ozdravení jater je nejlepší užívat plod roztlučený na prášek; v drti se vyskytuje využitelného silymarinu nejvíce a játrům se tak dostane zaručené detoxikační kúry. Prášek se konzumuje čtyřikrát denně po lžičkách na lačný žaludek a zapíjí se necelým hrnkem vody.

Doplňky stravy v podobě tablet a kapslí sice silymarin obsahují také, na druhé straně jde však o chemické preparáty, které stejně jako každé jiné léky přidělají játrům i nějakou tu práci navíc. Je tedy otázka, do jaké míry jsou opravdu prospěšné.

Jak ostropestřec pěstovat

Ostropestřec mariánský je jednoletou nebo dvouletou bylinou, která se volně vyskytuje v oblasti Středomoří a Malé Asie. Lze ji pěstovat i na našich zahradách, musíme jen počítat s tím, že jde o úporný plevel dosahující obřích rozměrů. Pokud plody nesklidíte včas a rostlina se vysemení, horko těžko se jí budete zbavovat. Kvůli ostrým ostnům s ní můžeme manipulovat jen v pevných a odolných rukavicích.

Ostropestřec potřebuje k růstu slunečné, teplé stanoviště v závětří a neutrální až slabě zásaditou půdu. Semena se sklízejí na konci léta, když se na květech objeví chmýří, a suší se ve stínu na větraném místě.

Zdroje: www.mojemedicina.cz, living.iprima.cz