Ostropestřec mariánský (Silybum marianum)

Jedná se o jedno-až dvouletou rostlinu, které se také říká bylinka opilců. Původně pochází z Kanárských ostrovů, ale postupně se rozšířila po celém Středomoří. Se svými až 150 centimetry je tento bodlák skutečně nepřehlédnutelný. Bylinu znali už v antice, kde ji častokrát využívali jako mocnou léčivku. A funguje tak dodnes. Nejlepší je nejen jako úžasná vzpruha pro játra, ale i pro celkový detox organismu a samozřejmě i jako prevence jaterních chorob.

V čem tkví tajemství ostropestřce?

Semena této rostliny obsahují směs silných antioxidantů, jejichž název je silymarin. Mají báječné protizánětlivé a antivirové účinky a díky tomu velmi přispívají k dobrému zdraví jater, žlučových cest, ale také střev. Sylimarin pomáhá regenerovat jaterní buňky a chrání je před vniknutím škodlivých látek. Kromě toho výborně podporuje produkci žluči a pomáhá regulovat hladinu cukru či cholesterolu v krvi.

Cenné jsou i mastné kyseliny

Na příznivých účincích ostropestrce se podílejí právě tyto kyseliny. Hrají důležitou roli při vstřebávání vitaminů a minerálů, čímž pomáhají posilovat imunitní systém.

Nejen na játra či imunitu

Ostropestřec se také velice osvědčil svými účinky na kardiovaskulární systém, cévní stěny, při léčbě nízkého krevního tlaku. A navíc skvěle funguje v boji proti únavě, migrénám nebo při depresích a závratích. Kdy je tedy vhodné mít ostropestřec při ruce?

Vaše játra volají mayday

Játra patří k nejdůležitějším orgánům v našem těle a podílejí se na řadě důležitých procesů, především trávicích a detoxikačních. Mnozí z nás si játra zbytečně poškozují nevhodným životním stylem. Do této kategorie spadají například tučná jídla, alkohol, kouření a nedostatek pohybu. Proto je nutné dopřávat jim pravidelně „ozdravnou kúru“. A v nejlepším případě raději dřív, než by se náhodou mohla oslabená funkce jater výrazněji projevit.

Možné příznaky

Cítíte se často unaveni a vaše zažívání není tak úplně „oukej“? Nebo snad míváte nepříjemně nafouklé břicho a občas vás pobolívá pod pravými žebry? Tímto způsobem se mohou projevovat oslabená nebo ztučnělá játra. V konečném důsledku mohou pak dospět i k nebezpečné a život ohrožující cirhóze. V rámci prevence nebo první pomoci může pomoci právě ostropestřec mariánský, respektive jeho plody, které játra velice úspěšně regenerují. V případě onemocnění jater jako je mononukleóza či žloutenka, rostlina účinně podporuje tradiční léčbu a napomáhá rychlejšímu uzdravení.

S ostropestřcem se dá i zhubnout

Provází vás hubnutí prakticky celý život? Opusťte všechny možné drastické diety a hladovění, které vaše tělo ještě víc „rozhodí“. Raději se zaměřte na celkovou úpravu životního stylu. Dbejte na vše, co jíte, jak se věnujete aktivnímu pohybu či jak dodržujete pitný režim. Kilogramy navíc zdraví vůbec neprospívají, což ví ostatně každý. Jak zdravé hubnutí pomocí vhodné stravy a pohybu podpořit? Vezměte si na pomoc ostropestřec. Napomáhá ne zcela funkčním játrům zpracovávat toxiny, jež se podílejí na štěpení tuků. A navíc? Je nabušený vlákninou, která dostatečně zasytí, napomáhá trávení a čistí střevní stěnu.

Tělo občas volá po vhodné detoxikaci

Cítíte se být bez energie, bolí vás často hlava a máte dojem, že na vás skočí každý bacil? Nebo vás obtěžují potíže se soustředěním či pletí a pokožkou? Váš oslabený organismus si žádá o vzpruhu. Zaslouží si očistu od toxinů, jež mohou s vaším stavem klidně souviset. Játra jsou přirozeným „odbouravatelem“ škodlivých látek, ale ve chvíli, kdy jsou oslabená, je nutné jim pomoci.

Společně s odlehčeným jídelníčkem a dalšími změnami směrem ke zdravému životnímu stylu představuje ostropestřec dokonalý prostředek pro očistu organismu. Dokonale odbourává účinky alkoholu, škodlivin z potravy i ovzduší a dozajista navrátí ztracenou energii.

Zdroje:

www.123medik.cz, www.living.iprima.cz, www.uspesna-lecba.cz