Ozdravná jaterní kůra prospěje v podstatě každému dospělému člověku, neboť naše játra jsou značně zatěžována. Jejich dokonalé fungování je přitom zcela zásadní pro naše celkové zdraví.
Játra jsou hlavní metabolickou továrnou našeho těla, musí zpracovat vše, co přijímáme. Oslabují je však cizorodé látky z léků i potravy a alkohol. Játra je proto třeba preventivně chránit, a bylinky jsou pro tento účel dobrou volbou. Druhů podporujících vylučování žluči, zdravé trávení a funkci jater je více. Výsostné postavení pak mezi nimi má ostropestřec mariánský (Silybum marianum).

Blahodárný sylimarin
V semenech, přesněji plodech ostropestřece se nachází komplex účinných látek zvaný sylimarin, sestávající především ze silic a flavolinganových sloučenin. Tento komplex prokazatelně posiluje a regeneruje játra. Zvyšuje také produkci glutathionu, látky, která je nezbytná při detoxikačních procesech, které v játrech probíhají. Ostropestřec má také antioxidační účinky, ještě silnější, než proslulé vitamíny C a E.
Jak ostropestřec pomáhá?
Sylimarin a komplex doprovodných látek přispívají k regeneraci jaterních buněk. Fungují proto jako prevence jaterních onemocnění a podporují celkové zdraví.
- Zmírní průběh jaterních chorob, včetně zánětu jater, virových infekcí a cirhózy.
- Je prospěšný při problémech se žlučovými kameny a žlučníkem.
- Mírní projevy lupénky.
- Podporuje celkový metabolismus.
- V lékařství jsou účinné látky podávány často i při otravách, například houbami, které mají na játra velmi neblahý vliv.
Tinktura, prášek, olej

Při ozdravné jaterní kůže je ostropestřec vhodné užívat tři týdny. Otázka je, v jaké formě, protože v nálevu ani odvaru připraveného z plodů všechny prospěšné látky dokonale nevyužijeme (což neznamená, že by neměl účinky žádné).
- V bylinkářstvích lze zakoupit tinktury, které jsou považovány za účinnější. Obvykle však obsahují alkohol – sice v minimálním množství, pro každého však vhodné nejsou.
- Celé plody je také možné rozemlít a denně užívat jednu až dvě čajové lžičky prášku, například zamíchané do jogurtu či medu. Důležité je rozemlít vždy jen množství určené k okamžité spotřebě, tento postup tedy vyžaduje jistý čas a mlýnek nebo hmoždíř. Ovšem nerozemleté plody vydrží kvalitní velmi dlouho.
- K dostání je i olej získaný z plodů, který je rovněž účinný a pro ozdravnou kůru je lze s úspěchem využít. Užívá se obvykle lžíce denně, ať už samostatně, nebo v salátu. Olej je třeba uchovávat na chladném temném místě a hlídat dobu expirace.
Ostropestřec lze užívat i ve formě potravních doplňků, obvykle kapslí plněných práškem z plodů nebo koncentrovanějším extraktem sylimarinu, případně i granulek slisovaných z rozemletých plodů, které mají celkem příjemnou chuť.