Ostružiny jsou všudezdejší

Ostružiny a jejich plody zná celý svět krom Antarktidy. Rostou jako trvalé nebo dvouleté rostliny a jednotlivé druhy se liší ve návaznosti na prostředí odkud pocházejí. Obyčejně jsou místy jejich výskytu lesy, paseky, křoviny, ale také travnaté stráně. Ostružiní se daří v přírodě stejně dobře jako na zahradách a ke svému dobrému růstu potřebují jen skutečně málo.

Opomínané, ale úžasně prospěšné

Často opomínané ovoce je bohaté na množství minerálů jako jsou draslík, hořčík, železo či měď. A tím výčet jejich kvalit nekončí. Třísloviny, flavonoidy, resp. antioxidanty, vitamín A i C, vláknina či kyselina listová jsou všechny přítomny v plodech ostružiníku, a proto nepodceňujte toto drobné ovoce a využijte jeho skvělých vlastností. Nejideálnější na obsah blahodárných látek a také nejšťavnatější jsou čerstvě utržené plody. Snězte, co hrdlo ráčí. A co nezkonzumujete hned použijte do nápojů. Ostružinový detox vám bude i chutnat!

Jak ostužiny pomáhají?

Díky svému složení ostružiny podporují ozdravné procesy v těle. Obsah vitamínu C podporuje regeneraci pokožky a hojení, zmírňuje příznaky nachlazení a pomáhá vstřebání železa. Vláknina napomáhá snížení cholesterolu, očistě střev, regulaci hladiny krevního cukru a zároveň navozuje pocit sytosti, což je jistě vhodné, pokud se snažíte o redukci váhy.

Je libo ostružinový detox?

Samozřejmě nejlepší je zpracovat plody ostružin čerstvé bez tepelné úpravy. Vyzkoušejte například ostružinové nápoje, resp. smoothies. V kombinaci s mlékem, jogurtem nebo kefírem ostružiny vyniknou. Osladit je můžete medem nebo jinými sladidly, záleží jen na vší chuti. Pokud se chcete i nasytit, přidejte pár lžic ovesných vloček nebo chia semínek. Smoothie i dezertům z ostružin sluší máta a meduňka.

Tepelně upravené ostružiny se obvykle zpracovávají na marmelády, želé nebo cukrářské výrobky jako jsou muffiny nebo řezy. I tak si můžete ostružiny vychutnat, ale ovoce tepelnou úpravou přijde o podstatnou část zdraví prospěšných látek.

A víte co ještě? Zamrazte smoothie a dopřejte si jej jako zdravou domácí zmrzlinu!

Zdroje:https://www.healthline.com, https://cs.wikipedia.org