Zdroje: ceskozdrave.cz, www.alternativnimagazin.cz, www.bylinkovo.cz

Otoky nohou

Za otoky nohou může často zadržování vody v těle, hormonální nerovnováha, nemoci ledvin, některá farmaka, cukrovka nebo také vysoké letní teploty. Otoky nohou trpí i lidé, kteří musí dlouhodobě stát nebo naopak strnule sedí. Jedním z hlavních viníků je i nadměrný příjem sodíku. Pokud vás tedy otoky trápí, omezení slaných a tučných jídel by mělo být prioritní.

Prevence otoků nohou

Nohy přenášejí celou naši váhu. Proto bychom na ně neměli zapomínat. V průběhu dne je protáhněte, kruťte kotníky nebo zkuste chodit po špičkách, po patách a po stranách plosek. Omezte sezení s nohou přes nohu. Zpomaluje to proudění krve v končetinách, což vede i k otokům. Nezapomeňte i na pohodlné obutí a zredukujte nošení podpatků na nezbytné minimum. Především v horkých dnech dodržujte pitný režim.

Bylinky na otoky nohou

Bylinky můžete používat buď vnitřně ve formě čaje nebo si z nich udělat koupel či obklad.

Kořen lopuchu

Kořen lopuchu dokáže zmírnit otoky vyplývající především ze srdečních a ledvinových potíží. Pročišťuje krev a používá se jako tonikum pro srdce. Kořen můžete konzumovat i jako zeleninu.

Pampeliška

Pampeliška má močopudné účinky. Zabraňuje tak zadržování vody v těle. Čistí také krev a podporuje činnost ledvin. Konzumujte především pampeliškové listy. Ty si můžete dát do salátu nebo si z nich uvařit čaj.

Kopřiva

Kopřiva podporuje detoxikaci a je nabitá vitamíny a minerály. Můžete si z ní připravit lázeň nebo čaj. Toho byste měli vypít 2 šálky denně.

Petržel

Petržel působí, stejně jako pampeliška, močopudně. Má také vysoký obsah vitamínu C a dokáže skvěle dochutit jídlo, takže vám omezení soli nebude dělat tak velký problém. Z petržele si můžete připravit i čaj. Stačí, když jednu čajovou lžičku sušených nebo čerstvých lístků nasypete do šálku a zalijete vroucí vodou. Louhujte 15 minut. Diuretikum si můžete vyrobit i z kořene petržele. Nastrouhejte ho na jemno a 1 polévkovou lžíci smíchejte se 400 ml vroucí vody. Čaj nechte odstát přes noc, ráno sceďte a užívejte 3x denně.

Zelenina na otoky nohou

Na oteklé nohy zabírá i pravidelná konzumace zeleniny s močopudnými účinky. Mezi ně patří například mrkev, kukuřice, fenykl, květák nebo dýně Hokkaido. Skvělá je také salátová okurka, která je navíc nízkokalorická. Konzumujte i rajčata, chřest, salát a rukolu. Na odvodnění organismu a zmírnění otoků se také hodí červená řepa. Pomáhá totiž vylučovat sůl z těla.