Rozhodli jste se udělat něco užitečného pro své zdraví? Začněte den ideální snídaní a připravte si ovesnou kaši. Nejenže je vydatná a plná výživných látek, ale budete ji mít hotovou během pár minut.

Chcete znát nejlepší recepty na ovesnou kaši? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Harshita's Kitchen:

Zdroj: Youtube

Rychlý a výživný pokrm

S ovesnou kaší nešlápnete nikdy vedle. Jedná se totiž o bohatý zdroj bílkovin, kvalitních tuků, pomalu vstřebatelných sacharidů a vlákniny. Navíc ovesné vločky obsahují i řadu užitečných vitamínů, například A, B1, B6, D a E a také minerálů jako je hořčík, draslík, fosfor, železo a zinek. A jaké zdravotní benefity vám přinese pravidelná konzumace ovesné kaše?

Větší dávka energie

Vzhledem k velkému obsahu vitamínů, antioxidantů a komplexních sacharidů je ovesná kaše skvělým zdrojem energie a tedy výborným „dobíječem baterek“. Proto se objevuje velice často v jídelníčku sportovců, včetně kulturistů, kteří si dávají kaši s oblibou před tréninkem.

Kvalitnější trávení

Ovesná kaše je doslova balzám pro trávicí soustavu, a to díky velkému podílu vlákniny, kterou obsahuje. Napomáhá také detoxikaci střev a celkové očistě organismu. Vločky účinně odstraňují zácpu a snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Podpora hubnutí

Pokud si chcete vylepšit figuru a dali jste se do hubnutí, určitě budete ovesnou kaši také opěvovat. Kromě lepšího trávení a detoxikace mají ovesné vločky také schopnost absorbovat vodu a navodit na dlouhou dobu pocit sytosti. 

Snižuje hladiny cukru v krvi

Ovesná kaše díky obsažené rozpustné vláknině zvané beta-glukan přispívá i ke zlepšení metabolismu cukru a ke snížení hladiny cukru v krvi. Samozřejmě jen tehdy, pokud do pokrmu nebudete přidávat cukr.

Ovesná kaše

Na přípravu této zdravé kaše vám postačí pouhé 3 ingredience a během 5 až 10 minut ji můžete servírovat na stůl. V hrnci se silným dnem promíchejte 50 g ovesných vloček a 350 ml mléka a nechte pár minut odstát. Jakmile vločky lehce nabobtnají, přidejte špetku soli a na mírném plameni povařte 4 až 5 minut do požadovaného zhoustnutí. Nezapomeňte kaši pravidelně promíchávat.

Tip

K vaření kaše můžete využít i kombinaci mléka a vody, vždy je však smíchejte v poměru 1:1. V případě, že trpíte alergií na kravské mléko, ideálním řešením je mléko mandlové nebo kešu.

Dochucení je variabilní

Ovesnou kaši si můžete dochutit nejen čerstvým ovocem dle vašeho výběru, ale i skořicí, kakaem, čokoládou nebo strouhaným kokosem. Výborným doplňkem jsou i sekané ořechy nebo mandle.

Související články

Zdroje: www.healthline.com, www.downshiftology.com, www.novinky.cz