Na přípravu jsou rychlé, chutné a ovesná kaše se v posledních letech stala skoro synonymem pro zdravou snídani. Ovesné vločky jsou rozhodně potravinou, která by ve vašem jídelníčku neměla chybět, zvlášť pokud se snažíte udržet fit a zbavit se přebytečných kilogramů. Vločky obsahují totiž hormon sytosti, který vám k vysněné váze může pomoci. Jak?
Jejich vlastnosti jsou opěvovány výživovými poradci, najdete je i ve spíži kulturistů. Ovesné vločky do světa zdravého stravování rozhodně patří. Benefitů pro zdraví a lidský organismus přinášejí tolik, že se ani nedají spočítat. Ovesné vločky velmi příznivě ovlivňují zažívání, díky čemuž velmi efektivně pomáhají udržet hmotnost pod kontrolou, příznivý vliv mají ale i na nervovou soustavu a pomáhají při léčbě dětského astmatu. Pokud jste se do teď ovesným vločkám z jakéhokoliv důvodu vyhýbali, je na čase to změnit.
Ovesné vločky jsou z výživového hlediska naprostým pokladem.
Ovesné vločky jsou svým složením výjimečné
Ovesné vločky jsou skutečnou superpotravinou. Ano, můžete namítat, že toto označení nese v dnešní době každá druhá potravina, ale u ovesných vloček je to tak skutečně. Jsou zdrojem komplexních sacharidů, to znamená, že sacharidy, které vločky obsahují, se rozkládají v těle postupně, díky čemuže se uvolňuje postupně i energie.
Jsou skvělým zdrojem dobře využitelných rostlinných bílkovin, které byste rozhodně ve zdravém jídelníčku neměli opomíjet. Za zmínku stojí i vláknina a betaglukany, které velmi příznivě ovlivňují funkci střev a střevní mikrobiom, tudíž posilují imunitu. Díky svým vlastnostem je ovesný poklad, jež obsahuje hormon sytosti, velmi oblíbený při redukčních dietách, i když se nejedná zrovna o nízkokalorickou potravinu.
Na pár tipů na nízkokalorické potraviny, které vám hubnutí pomohou, se podívejte ve videu:
Ovesné vločky jsou oblíbené při redukci hmotnosti právě kvůli již zmiňované vláknině a obsahu vitamínů a minerálů. Za zmínku stojí vitamíny skupiny B, ze stopových prvků je to zase mangan, zinek, selen, železo a hořčík. Pozornosti by však v souvislosti s ovesnými vločkami neměla uniknout skupina antioxidantů avenanthramidy, ty se vyskytují jen v ovsu a podtrhují tak jeho jedinečnost.
Ovesné vločky můžete zařadit do jakéhokoliv jídla během dne. Sladké varianty se přímo nabízejí, ale velkou parádu uděláte třeba i s praženými vločkami na salátu.
Jak správně s ovsem nakládat
Ovesné vločky jsou také přirozeně téměř bezlepkovou potravinou, obsahují pouze protein avenin, který celiaci velmi dobře tolerují, i když ne každému samozřejmě musí sednout. Pokud vám lepek z jakéhokoliv důvodu nedělá dobře, hledejte ty ovesné vločky, které mají přímo na svém obalu uvedeno, že jsou bezlepkové. Tudíž se ovesným vločkám nemusí vyhýbat téměř nikdo.
Navíc jsou ovesné vločky v kuchyni skvěle variabilní. Můžete je používat nasladko i na slano. Mouku z ovesných vloček lze používat při pečení moučníků nebo k mírnému zahuštění polévek či omáček. Skvělé je i ovesné mléko, jehož pravidelná konzumace pomáhá zbavovat se přebytečných kil.
Nemusíte se bát ani slaných variant, vločky mají celkem neutrální chuť, je jen na vás, čím ji ozvláštníte.
Domácí ovesná kaše za pár korun
Volit můžete i variantu sladké snídaně v podobě ovesné kaše. Rozhodně ale nekupujte hotové sáčkové směsi. Připravte si ovesnou kaši v klidu doma a vymazlete ji tak, aby byla nutričně vyvážená. 50 gramů ovesných vloček zalijte čistou vodou a nechte přes noc nabobtnat. Ráno je můžete mírně zahřát, pokud preferujete teplou snídani, anebo k nim jen přidejte polotučný tvaroh nebo skyr, coby zdroj bílkovin. Hrst čerstvého ovoce a polévkovou lžíci semínek nebo oříšků.
Z ovesných vloček si ale také můžete udělat skvělý základ domácí granoly, nebo si je opražte a přidávejte je do oblíbeného jogurtu. Opražené vločky využijete i jako chutnou posypku na nejrůznější saláty či pečenou zeleninu. Přidávat je ale můžete libovolně i do masa při přípravě masových kuliček, sekané nebo zdravějších variant karbanátků.
Zdroje: www.youtube.com, www.kulturistika.com, www.vimcojim.cz