Ovesné vločky se přidávají do řady výrobků, ať už snídaňových müsli, kaší nebo pečiva, ale nic vám nebrání použít je jako surovinu, která nabízí vašemu jídelníčku mnohé. Jsou ceněné především jako zdroj lehce rozpustné vlákniny, obsahují vitaminy B1, B6 a E, z minerálů jde především o mangan, hořčík, fosfor, železo a vápník. Co se týče právě těchto nutričních látek, už ve 100 g vloček najdete zhruba třetinu až polovinu celkové denní doporučené dávky těchto jednotlivých minerálních látek.
1. Snídejte ovesné vločky, zasytí vás
Začněte den snídaní s ovesnými vločkami. Ovesné vločky jsou syté, což vám pomůže vyhnout se občerstvení mezi hlavními jídly. Můžete je připravit s mlékem nebo jogurtem a přidat čerstvé ovoce, ořechy nebo med pro chuť.
Chcete si připravit jednoduchou snídani z vloček, ale nemáte s nimi vlastní zkušenosti? Vězte, že je to docela jednoduché. Toto video z kanálu Skinny Recipes čili Hubené recepty vám přiblíží přípravu dvou vločkových snídaní:
2. Kontrolujte porce
I když jsou ovesné vločky zdravé, je důležité dodržovat míru. Ujistěte se, že si vyberete správnou velikost porce, která vám poskytne dostatek energie, ale nezpůsobí přebytečný příjem kalorií.
3. Zvolte celozrnné ovesné vločky
Namísto rafinovaných ovesných vloček se rozhodněte pro celozrnné varianty. Obsahují více vlákniny a budou vás déle zásobovat energií, což snižuje chuť na občerstvení v mezičase.
4. Vyhněte se přidanému cukru
Volte ovesné vločky bez přidaného cukru nebo si připravte vlastní směs s minimálním množstvím sladidel. Přidávejte do nich v přiměřené míře přírodní sladidla, jako je třeba med. Ale třeba i skořice dodá vločkám příjemnou nasládlou chuť.
5. Přidejte k vločkám bílkoviny
Pro zvýšení sytosti a udržení svalové hmoty po padesátce můžete do ovesných vloček přidat bílkoviny. Skvělými volbami jsou ořechy, semínka, jogurt nebo bílkovinný prášek.
Jak hubnout s ovesnými vločkami po 50?
Vločky jsou sice žádanou složkou pestrého zdravého jídelníčku, ale obsahují poměrně hodně sacharidů a mají také vyšší energetickou hodnotu. Nicméně platí, že i vločky vám mohou pomoci při hubnutí. Jak vločky pomáhají hubnout a čím se řídit, abyste z nich měli skutečně užitek?
Vločky obsahují hodně vlákniny, což je žádoucí, ale je potřeba také dostatečně dobře pít. Jinak se vám může stát, že budete mít problémy s vyprazdňováním.
Vločky jsou velmi syté a uvidíte, že na uspokojení hladu jich budete potřebovat malé množství. Kromě 67 % sacharidů, obsahují zhruba 14 % bílkoviny a 7 % tuku. Ideální je kombinovat je s na proteiny bohatými surovinami jako jsou mléko, jogurt, kefír, případně vejce.
Pozor na lepek i sladké ovesné vločky
Ovesné vločky mají poměrně dost energie, konkrétně zhruba 389 kalorií ve 100 g vloček. Proto je vhodnější energii využít a konzumovat vločky ke snídani. Volte raději vlastní přípravu než kupované kaše nebo směsi se sušeným ovocem či dokonce zapékané müsli. Většina těchto výrobků obsahuje přidaný cukr, sůl i další látky, který v takové snídani, a především v redukčním jídelníčku, nemusíte mít.
Vločky není nutné jíst na sladko. Jejich chuť není sladká ani slaná, a proto je můžete ochutiti podle vašich představ. Do kaše můžete přidat zeleninu, vejce nebo sýr. Vločky jsou použitelné také jako příloha.
Vločky jsou také přirozeně bezlepkové, nicméně se může stát, že při výrobě dojde ke smísením s jinými obilovinami. Pokud je pro vás bezlepkovost důležitá, vybírejte výrobky, které jsou tak výslovně označeny.
Zdroje: vitalia.cz, rozumnehubnuti.cz