Hypertenze čili vysoký krevní tlak, je bohužel běžným problémem, který postihuje miliardy lidí po celém světě. Dobrou zprávou je, že kromě léků existuje i přirozený způsob, jak ho snížit, a to úpravou stravy.

Zařazením ovoce a zeleniny bohatých na živiny do svého jídelníčku si tak můžete udělat velkou laskavost pro své srdce a celý cévní systém. O které druhy se jedná konkrétně?

Chcete znát 8 potravin s vysokým obsahem draslíku pro snížení krevního tlaku? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Healthy Blood Pressure:

Zdroj: Youtube

Jahody

Tato letní pochoutka je plná benefitů. Kromě lahodné chuti a osvěžující šťávy jsou jahody plné vitamínu C a cenných minerálů. Díky vysokému obsahu draslíku a antioxidantů přispívají k regulaci krevního tlaku a snižují hladinu cholesterolu. Jahody taktéž bojují proti únavě a nervozitě a díky obsahu vody perfektně hydratují organismus. Navíc jsou jahody maximálně dietní!

Maliny

Maliny potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale stejně tak prospějí vašemu zdraví. Pomáhají snižovat krevní tlak a zároveň odbourávat cholesterol v krvi.

Obsahují kyselinu ellagovou s antioxidačními a protinádorovými vlastnostmi, vlákninu a minimum cukru. Jsou bohaté na vitamíny A, B a C a minerály jako zinek a vápník.

Rajčata

Rajčata jsou plná důležitých živin, včetně draslíku a lykopenu. Lykopen je karotenoidní pigment s blahodárným vlivem na srdce. Snižuje rizikové faktory jako je vysoký krevní tlak a má antioxidační i antibakteriální účinky. Rajčata chrání buňky před volnými radikály, zlepšují náladu a podporují spánek.

Mangold

Tato listová zelenina je plná drahocenných pokladů ve formě draslíku a hořčíku, minerálů regulující krevní tlak. Jeden šálek vařeného mangoldu pokryje 30 % denní potřeby těchto prvků pro naše tělo. Hořčík pomáhá snižovat krevní tlak jako přirozený blokátor kalciových kanálů a umožňuje tak uvolnění cév.

Mangold obsahuje také kyselinu šťavelovou, vlákninu, flavonoidy, vitamíny a minerály. Pomáhá při trávicích potížích, nervozitě, únavě, chudokrevnosti, zpevňuje kosti a zuby, chrání srdce, vlasy, pokožku a nehty a zlepšuje zrak.

Mrkev

Velice vhodnou variantou je i pravidelná konzumace mrkve. Tato zelenina je bohatá na fenolické sloučeniny, jako například kyselina chlorogenová, p-kumarová a kávová. Jedná se o látky uvolňující cévy a snižující záněty v organismu, čímž napomáhají regulaci krevního tlaku.

Konzumace mrkve v syrové podobě nebo ve formě šťávy je nejprospěšnější. Mrkev obsahuje trojnásobek denní doporučené dávky vitamínu A a dále vitamíny C, D, E, B5 a B9. Podporuje zrak, snižuje cholesterol, zlepšuje trávení a peristaltiku.

Které ovoce a zelenina zvyšuje krevní tlak

Některé druhy ovoce a zeleniny naopak přispívají ke zvýšení krevního tlaku, zejména pokud obsahují vysoké množství sodíku nebo mají vliv na tělo z hlediska obsahu specifických látek. Mezi takové potraviny patří například špenát, který je bohatý na sodík, ačkoli je také zdrojem draslíku a dalších prospěšných živin. Kysané zelí je další potravina s vysokým obsahem sodíku, což může mít negativní vliv na krevní tlak, pokud je konzumováno ve velkém množství. Některé druhy ovoce, jako jsou například konzervované broskve a meruňky, mohou obsahovat přidaný cukr a sodík, což také přispívá ke zvýšení krevního tlaku.

Související články

Zdroje: www.medicalnewstoday.com, www.primulus.cz, www.fitnessgym.cz