Od malička slýcháme, jak je ovoce plné vitamínů a prospěšné pro naše zdraví. A když je přece zdravé, tak ho můžeme jíst hodně. Omyl! A pořádný. Ovoce má samozřejmě spousty vitamínů, některé druhy dokonce i hodně vlákniny, jenže také má obvykle poměrně velkou dávku cukru.

Kromě toho, cukr je většinou fruktóza a ta má jednu nepříjemnou vlastnost, probouzí v nás chutě. Ve večerních hodinách se navíc může ukládat jako tuky. Velká porce ovoce není tím nejlepším dietním řešením. Hlad se dostaví velice záhy, a bude možná ještě větší, než předtím. Ovšem my už jsme svoji dávku kalorií dávno snědli. Samozřejmě, záleží na tom, co jíme, některé druhy ovoce mají cukrů, a tedy i kalorií minimum. Navíc, rozhodně není dobrý nápad ovoci se vyhýbat, jen bychom to s ním prostě neměli přehánět.

Smoothie – kam se hrabe vydatný oběd

Rozmixované ovoce ve formě osvěžujícího nápoje, občas ještě vylepšené jogurtem. To je přece naprostá zdravotní bomba. Dostaneme dávku vitamínů, která naše tělo pořádně „nakopne“. Existuje mnoho dietních plánů založených pouze na pití tohoto lahodného moku. Obsahuje přece spoustu vlákniny a další prospěšných látek. To jistě ano, ale kromě toho také klidně 800 kcal (kilokalorií), což je zhruba množství odpovídající velmi vydatnému obědu. Na rozdíl od něj ale po půllitru smoothie budete mít hlad výrazně dříve. Navíc kelímek s pitím do sebe hodíte během pár minut, vlastně si ani nevšimnete, že jste něco jedli.

V půllitrovém nebo i třídecovém kelímku se totiž skrývá taková dávka ovoce, kterou byste v nerozmixovaném stavu jen těžko zvládli sníst. Nevěříte? Udělejte si doma smoothie. Připravte si dvě stejné hromady ovoce, jednu rozmixujte, druhou zkuste spořádat jen tak.

Na které ovoce si dávat pozor

Nejen smoothie představuje dietní past. I konkrétním druhům ovoce věnujte pozornost. Nemusíte je úplně vynechávat, jen berte na vědomí, že má přece jen dost kalorií. A přizpůsobte tomu zbytek jídla. Velký pozor ale na sušené nebo dokonce kandované ovoce. Množství cukru v nich, a tedy i množství kalorií, může být násobně vyšší než v čerstvých plodech.

Datle čerstvé – průměrně 160 Kcal/100 g

Zejména na arabském poloostrově dostanete běžně kousek datle ke kávě nebo prostě jako pozornost při návštěvě obchodu. Sehnat u nás čerstvé datle není úplně běžné, spíše se potkáme s těmi sušenými. A tady pozor, v těch je cukru ještě více. Mnoho národů věří, že datle mají léčivou moc, dokonce prý mohou potlačovat i rakovinu. Kromě toho je v nich skoro kompletní sada vitamínů a velké množství minerálů jako draslík, chlór, fosfor či vápník. Ovšem, také pořádné množství cukru. Ve 100 gramech čerstvých datlí může být kolem 60 gramů sacharidů.

Avokádo – průměrně 180 Kcal/100 g

Bývá řazeno mezi super potraviny, najdete ho v řadě salátů, ale klidně i ve sladkých receptech. A není divu, avokádo má v sobě množství skutečně blahodárných látek. Jenže až 80 procent jeho složení tvoří tuky, jsou to sice tuky zdraví prospěšné, jenže množství kalorií v každém gramu tuku je stejné. A je úplně jedno, jestli je to tuk zdravý nebo ne. Pokud sníte jedno větší avokádo, můžete to těla dostat kolem 300 kalorií, a to není málo. Na druhou stranu, avokádo dokáže ve stravě nahradit vajíčka, nebo i maso. Takže určitě ho jezte, jen pozor na množství a četnost.

Banán – 100 Kcal/100 g

Další velmi chutné ovoce se spoustou zdraví prospěšných látek. Banán napomáhá dobrému fungování lidského trávení a navodí pocit sytosti. Podle vědců obsahuje také vitamíny z řady B, a především je velmi prospěšný našemu srdci. Počítejte ale s tím, že takový středně velký banán může mít kolem 100 gramů, klidně i 120 gramů. A ve 100 gramech banánu se skrývá přes 20 gramů sacharidů, navíc asi stovka kalorií.

Hroznové víno – od 70 Kcal/100 g

Honí vás u televize mlsná a tak si místo slaných tyčinek přinesete mističku s hroznovým vínem? Určitě je to dobrý nápad, hroznové víno našemu zdraví úžasně prospívá, odstraňuje únavu, posiluje nervy, zmírňuje nervozitu a zbavuje depresí. Za dlouhověkostí lidí ve Středomoří stojí údajně konzumace čerstvého hroznového vína (tedy, prý i toho tekutého, ale to už nám při dietě nepomůže ani trochu). Pořád má ale deset deka vína asi 70 kalorií a je v něm přibližně 17 gramů sacharidů. A kdo z nás zůstane u pár kuliček?

Jablka – od 65 Kcal/100 g

Pokud vás chce někdo v Asii opravdu uctít, nabídne vám jablko. Tohle ovoce se tam totiž donedávna vůbec nepěstovalo a proto bylo velmi vzácné. U nás je to naopak, jablka jsou společně s hruškami (58 Kcal/100 g) asi nejdostupnějším ovocem. Má v sobě až 4 procenta vlákniny, což je celkem dost. A tak po jablku nebudeme mít nijak brzy hlad. Ovšem počítejte s tím, že takové jablko, které má velikost těch dnes běžně prodávaných v obchodech, bude mít mezi 150 a 250 gramy. Přitom ve 100 gramech se ukrývá minimálně 15 gramů cukru (u sladkých plodů i o něco více).