Každý, kdo se zajímá o zdravý životní styl, slýchá, že ovoce by měl jíst co možná nejčastěji. Je přece cenným zdrojem vitamínů i vlákniny. Také žádný výživový poradce by nedoporučoval ovoce zcela z jídelníčku vypustit. Přesto ale mnoho z nich občas varovně pozvedá prst. Zejména v případě, kdy se snažíme hubnout, může být totiž ovoce poněkud zákeřným škůdcem. Obsahuje totiž poměrně velké množství cukru, a tím také kalorií. Cukr v ovoci je navíc tvořen z velké části fruktózou. Tento cukr působí kolísání hladiny krevního cukru, což není při hubnutí rozhodně dobré.

A navíc je třeba si uvědomit ještě jednu věc. Ovoce je sladké, šťavnaté a asi bychom jen těžko našli někoho, komu ani trochu nechutná. Jenže, právě proto, že nám chutná, máme tendenci ho sníst mnohem víc, než by bylo optimální. Zkuste si někdy dát na váhu jeden středně velký pomeranč. Možná budete překvapeni, kolik vlastně váží.

Jablko raději než banán

Zásadní faktorem při hubnutí je dosáhnout kalorického deficitu. To znamená, že váš kalorický příjem bude nižší než výdej. V tomto případě je tak trochu jedno, z čeho kalorie pocházejí. Prostě množství těch, které přijmete, musíte snížit. A tohle je problém ovoce, v mnoha druzích je kalorií opravdu hodně. Třeba takové avokádo má 190 kalorií ve sto gramech, navíc má v sobě i poměrně hodně tuků. S ním tedy opravdu opatrně, do jídelníčku je ho vhodné zařadit zejména jako náhradu za maso nebo třeba luštěniny. Dodá totiž také celkem slušné množství bílkovin.

Ale avokádo v tom není samo. Také další druhy ovoce jsou doslova kalorickou bombou. Velmi obezřetně je potřeba přistupovat ke konzumaci banánů, pomerančů, manga, papáji nebo třeba hroznového vína. S hroznovým vínem je navíc ještě jeden další problém – má poměrně vysoký glykemický index, to znamená, že prudce zvýší hladinu vašeho krevního cukru. Kolísání její hladiny přitom vede k pocitům hladu, což může snahu o udržení rozumného kalorického příjmu dále komplikovat. Neznamená to, že je nutné tyto druhy ovoce z jídelníčku úplně vymazat. Je ale vhodné zařadit je zejména dopoledne či po ránu - třeba banán s jogurtem a trochou tvarohu, případně doplněný ovesnými vločkami může být velmi vhodnou svačinou, která dodá i dostatek bílkovin.

Grep, kiwi i borůvky

Ale abychom nebyli jen skeptičtí, některé druhy ovoce mohou být naopak při dietě poměrně prospěšné (i když pozor, i ty mají v sobě cukr). Kiwi má kupříkladu jen 50 kalorií ve sto gramech, což je celkem přijatelné množství. Navíc podle některých vědeckých prací přispívá právě tohle ovoce ke snižování hladiny glukózy v krvi a má také nízký glykemický index. Dobrou volbou pro všechny hubnoucí je také grapefruit, má totiž jen 39 kalorií ve 100 gramech, to je jen polovina toho, co má pomeranč. Přitom jedním grapefruitem získá tělo skoro třetinu potřebné denní dávky vitamínu C.

Zbytečné obavy není třeba mít ani před jablky, mají průměrně jen 47 kalorií ve 100 gramech a poměrně dost vlákniny, která přispívá k pocitu sytosti. Ještě lépe jsou na tom hrušky, ve sto gramech mají jen 34 kalorií.

Příliš omezovat se nemusíte ani s jahodami (27 kalorií), tedy pokud si je nedáte se šlehačkou a cukrem. Obecně jsou dobrou volbou bobuloviny – borůvky, maliny, ostružiny a tak dále. Tohle ovoce navíc pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Bát se nemusíte ani melounu. Ten je tvořen především vodou, a tak ho lze sníst téměř „beztrestně“ i trochu vyšší množství. Zajištění dostatku tekutin je totiž další z podmínek zdárného hubnutí.

Smoothie je kalorická bomba

Při zařazení ovoce do hubnoucího jídelníčku je dobré pečlivě vybírat. Rozhodně vždy by mělo jít o ovoce v čerstvé podobě. Sušené ovoce sice na první pohled neznamená žádné kalorie navíc, nikdo je tam přece nepřidá. Problém je, že zatímco sušením ubyla voda, cukry v ovoci zůstaly. Ve sto gramech sušeného ovoce je tak násobně více kalorií než v tom čerstvém. Sušeného přitom sníme klidně mnohem více, je objemově menší. Ještě větší problém znamená kandované ovoce, to se obvykle máčí v rozpuštěném cukru. Takže dávka kalorií, kterou tím tělo dostane, je skutečně velká. Ale i při volbě čerstvého ovoce je potřeba trochu přemýšlet. Stranou by mělo zůstat všechno přezrálé, protože to dokáže zvyšovat hladinu krevního cukru ještě o něco více, než normálně zralé.

Není to tak dávno, co bylo velkým „hubnoucím“ hitem smoothie. Dnes už naštěstí tahle móda mizí. Jeden kelímek smoothie může totiž znamenat klidně i 500 kalorií. To je slušně velký oběd, jenže na rozdíl od něj, tekuté smoothie zasytí mnohem méně a na mnohem kratší dobu. Přitom, jak upozorňuje například MUDr. Václava Kunová, cukry rozpuštěné v tekutinách se do krve vstřebávají snadněji a ve větším množství. Tohle vitamíny napěchované pití tedy vystřelí hladinu krevního cukru velmi vysoko. Dokonce citelně výš, než při konzumaci veškerého ovoce ve smoothie v syrovém stavu.