Hubnout se dá bez námahy a velice jednoduše. Stačí do svého jídelníčku zařadit správné potraviny a nějaký ten oblíbený pohyb a úspěch máte v kapse. Právě teď v létě je na to nejlepší čas, protože nejen na vašich zahrádkách dozrává každý den čerstvé ovoce a zelenina, ale jsou jich i plné obchody. Obsahují málo kalorií a můžete si je dopřát v neomezeném množství.

Stále tolik opakované téma, že při hubnutí si musíte hlídat velikost porce je pravdivé. Ale vaše tělo vám vždycky řekne, kdy má dost, stačí mu jen naslouchat a dopřát zdravé a netučné potraviny. A tím zelenina a ovoce je. Sáhněte po těch nejvhodnějších druzích.

Super dietní zelenina

Okurka

Snadno a účinně pomohou hubnout okurky, hlavně ty, které se označují jako salátové. Z více než 90 % jsou tvořeny vodou a ve 100 gramech mají jen pouhých 14 kcal. Jednak jsou skvělým pomocníkem při chronické zácpě, zlepšují trávení a vylučování a zároveň obsahují látky podporující odbourávání tuků. A díky svým močopudným a tím pádem odvodňovacím účinkům skvěle přispívají ke snižování váhy.

Brambory

Přestože je o nich známé, že obsahují dost škrobu, řadí se mezi zeleninu skvělou k redukci hmotnosti a udržení zdravého těla. Pokud je tepelně zpracujete a necháte chvíli vychladnout, minimalizujete potenciální negativa spojené se škrobem. Brambory totiž obsahují velké spektrum živin včetně důležitého draslíku. Zároveň jsou přírodní zásobárnou vitaminů B3, B6 a C, manganu, hořčíku a fosforu.

Brokolice

Pokud chcete zhubnout snadno, rychle a navíc s chutí, potom je pro vás brokolice tím pravým. Z 88 % je tvořena vodou a díky velkému podílu vlákniny dokáže dodat pocit sytosti i přes její nízkou energetickou hodnotu. Navíc obsahuje 4,4 g bílkovin, které jsou při dietě velice důležité, aby tělo nestrádalo a správně fungovalo. Je bohatá na chlorofyl, vitamín C, beta-karoten (provitamin A), vitamin E, vitamin B1, kyselinu listovou (B9) a vitamin B2 a mnoho minerálních látek. A co navíc? Dodá vašemu tělu draslík, vápník, fosfor a síru. Neobsahuje žádný tuk a právě proto je vhodná na podporu metabolismu, zlepšení trávení a také k pročištění organismu od škodlivých a toxických látek.

Květák

Mark Twain o něm kdysi prohlásil: „Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským diplomem.“ Tato zelenina skutečně patří mezi nejmocnější a nejzdravější. Nejen, že má velmi málo kalorií, ale zároveň je bohatým zdrojem vlákniny, draslíku a vitamínů C, B a K. Pomáhá tak zasytit žaludek a zároveň zlepšuje metabolismus. Obsahuje 14 různých minerálních látek a stopových prvků a ještě k tomu 18 aminokyselin. Květák je známý i obsahem glukosinolátů, jejichž štěpením se uvolňuje látka známá jako indol-3-karbinol. Je nejen velmi účinná při detoxikaci jater, ale především pomáhá vytvářet enzymy, které nedovolí karcinogenním sloučeninám poškozovat tělo. Napomáhá odstranění rakovinných kmenových buněk, jež jsou neblaze proslulé šířením metastáz.

Špenát

Do jídelníčku zařaďte špenát hlavně vy, kdo máte neustálou chuť na jídlo. Je dokázáno, že látka vyskytující se v jeho listech pomáhá omezovat chuť k jídlu a množství zkonzumované potravy, protože udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Má minimum kalorií a v jednom šálku vařeného špenátu najdete jen 41 kcal! Naopak obsahuje spousty hořčíku, manganu, kyseliny listové a dalších vitamínů. Pomůže vám výborně s trávením, pravidelným vyprazdňováním a umí dokonale pročistit trávicí trakt.

Rajčata

Rajská jablíčka mají velmi málo kalorií, téměř žádný tuk a maximální podíl vlákniny. Jsou doslova vitamínovou bombou. Kromě životodárného céčka najdeme v rajčatech i řadu dalších vitamínů, například A, B nebo E. A další přednost pro naše zdraví a útlou postavu? V rajčatech je také důležitý stopový prvek chrom, jenž našemu mozku signalizuje, že jsme nasycení.

Každý to možná neví, ale rajčata v sobě ukrývají i velkou porci dost vzácného lykopenu, obsaženém především v rajčatové slupce. Lykopen je velkým bojovníkem proti rakovině žaludku a kůže, ale také plic, prsou a prostaty. Tato látka velmi prospívá i kůži, která se pak lépe opaluje. Rajčata jsou též skvělá na snižování hladiny cholesterolu v krvi a drží v pohotovosti i imunitní systém lidského těla.

Paprika

Opět výborný pomocník ke štíhlosti. Dokáže skvěle nastartovat a urychlit látkovou přeměnu, obsahuje hodně vody a vlákniny, takže příjemně zasytí. Navíc obsahuje látky podporující termogenezi, která pomáhá lépe spalovat tuky. Všechny papriky jsou skvělým zdrojem vitamínu C, A a K a betakarotenu. Dokonale chrání tělesné buňky před poškozením, zmírňují různé záněty, pomáhají při astmatu a artritidě. Vitamín A se stará o zrak, kyselina listová snižuje hladinu homocysteinu, látky, která poškozuje cévy a zvyšuje riziko srdečně - cévních chorob.

Ovoce s minimem kalorií

Jahody

Můžete si je klidně dopřát ve velkém množství. Přestože jsou sladké, cukru obsahují minimum. Z 90 % jsou tvořeny vodou a mají dostatek vlákniny, takže výborně zasytí a nebudete mít potřebu mlsat. Díky obsaženým látkám zvyšují vyplavování tuků ze zásob a podporují krvetvorbu. A jsou tak málo kalorické! Ve100 gramech obsahují jen 31 kalorií. Obsahují také hodně vitamínu B, C a E a mimo jiné pomáhají bělit zuby!

Meruňky

Minerály nabité meruňky patří mezi nejdietnější potraviny vůbec. Na 100 gramů mají jen 41 kcal. Jejich konzumace napomáhá posilovat imunitu, zpomalovat stárnutí a příznivě působí na stav vlasů a kůže. V první řadě obsahují beta-karoten, který blahodárně působí na naše oči a je podstatným činitelem v prevenci proti některým druhům rakoviny.

Borůvky

Oblíbené borůvky můžete také při hubnutí zobat ve velkém. Na 100 gramů mají 44 kcal. Mají skvělé antioxidační účinky, jsou výborným zdrojem vitaminu C a železa. Zajímavostí je, že strava bohatá na borůvky může změnit způsob, jak naše tělo uchovává a zpracovává cukr, který přeměňuje v energii. A nejen to! Borůvky dokáží redukovat tuk v břišních partiích.

Maliny

Obsahují flavonoid, který vytváří hormon ovlivňující hladinu glukózy v krvi. Podle odborníků snižuje nutkavou chuť k jídlu a podporuje správné fungování metabolismu. To ale není zdaleka všechno. Často se doporučují při problémech s močovým měchýřem a ledvinami, jsou totiž močopudné. Kromě ledvin maliny čistí i krev a díky obsahu tříslovin i střeva. Z toho důvodu jsou často i součástí různých redukčních a detoxikačních kúr. Na trávicí obtíže je používali už lidé ve starověku. Maliny jsou také plné vitaminů B a C, čímž prospívají naší imunitě.

Jablko


Jablka stimulují spalování tuků a látkovou výměnu k rychlejší činnosti, tudíž nám pomáhají s rychlým úbytkem tukových polštářků v rekordním čase. Jedno100 gramové jablko má 52 kalorií a obsahuje mnoho prospěšných látek i vlákniny. Pokládá se za jedno z nejprospěšnějších druhů ovoce. Hodnota kalorií se může měnit podle druhu a sladkosti.

Zdroje:

www.mojezdravi.cz

www.bezhladoveni.cz

www.jenfit.cz