Obecně se dá říci, že všechna zelenina i veškeré ovoce jsou zdraví prospěšné, snad s výjimkou případů, kdy vám lékař doporučí některé druhy omezit s ohledem na vaši specifickou diagnózu. Pokud například berete léky na ředění krve, měli byste se vyvarovat konzumaci listové a košťálové zeleniny, kde se vyskytuje hodně vitamínu K. Diabetikům zase lékaři často z jídelníčku vyškrtnou sladké ovoce. Jestliže ale žádnými zdravotními problémy netrpíte, v ovoci a zelenině pro vás neexistuje omezení.

Cukety a okurky zformují postavu do plavek

Snažíte-li se zhubnout, sáhněte po takové zelenině, která obsahuje hodně vody a vlákniny. Typickým příkladem jsou cukety a okurky. Ve 100 g salátové okurky se nachází jen 14 kalorií, což je skutečně jako nic, 95% dužniny tvoří voda. Vláknina podpoří trávení a nabalí na sebe volné radikály, které tak snáze odejdou z těla. Pokud vám to nevadí, jezte okurku i se slupkou. Právě v ní se totiž koncentruje spousta vitamínů a stopových prvků, jež by bylo škoda vyhodit na kompost.

Zatímco okurka slouží spíš jako svačinka nebo salát, z cuket si můžeme připravit plnohodnotný oběd či večeři. Jejich kalorická hodnota se samozřejmě radikálně zvýší, když je osmažíme v trojobalu či naplníme tučným mletým masem. Věřte ale, že cukety budou chutnat výborně i jen tak opečené v troubě. Nakrájejte je na kolečka, rozložte na plech postříkaný olivovým olejem a ochuťte je pepřem a rozetřeným česnekem. Pečte doměkka a podávejte posypané nízkotučným sýrem cottage spolu s vařenými brambory.

Rajčata a papriky pro krásu i zdraví

Bez rajčat a paprik by středomořské kuchyni scházelo cosi významného. V obou těchto druzích se vyskytují látky, kterým se připisuje velká role v prevenci proti nádorovým onemocněním. U rajčat je to zejména lykopen, v paprikách kapsaicin, jehož množství má vliv na pálivost plodu.

Čím je kapsaicinu v paprice více, tím více nám při její konzumaci bude hořet jazyk, ale na druhé straně se tím lépe "vypálí" škodlivé bakterie a zrychlí se metabolismus. Lečo zpestřené feferonkou bude skvělou letní vitamínovou bombou, po které rozhodně neztloustnete - právě naopak.

Jahody a bobule

Jestliže se hrozíte všech cukrů včetně těch přírodních, z ovoce si nejspíš budete vybírat méně sladké druhy. Na zahradách nám během léta nejprve dozrají jahody, v závěsu za nimi rybíz ve všech třech barvách, později i ostružiny. Vyhýbat se nemusíme ani borůvkám a malinám a zapomenout nesmíme ani na letní jablka, která jsou (snad pro svou obyčejnost) v dietách leckdy opomíjena. Právě jablka přitom obsahují kromě řady cenných vitamínů a minerálů také hodně pektinu, který v žaludku vytváří pocit sytosti, a navíc čistí střeva a dokáže snížit hladinu cukru v krvi. Přítomné fenoly v kombinaci s vitamínem C pak brání vzniku rakovinných buněk.

Z bobulovitých plodů se nejvíce vyzdvihuje černý rybíz, jenž našemu tělu poskytne obrovskou dávku vitamínu C. Kromě toho obsahuje zvýšené množství polyfenolu resveratrolu, který mnoho vědců pokládá za "elixír mládí", protože zpomaluje stárnutí buněk, chrání před zhoubným bujením a udržuje v dobré kondici i krevní oběh. Resveratrol se nachází také v ostružinách, borůvkách a červených hroznech. Doplňovat ho tak můžeme po celé léto až do podzimu.


(Zdroje: https://www.mojezdravi.cz/hubnuti/ovoce-a-zelenina-po-kterych-sahnout-kdyz-chcete-zhubnout-715.html, http://eurodenik.cz/zdravi/9-duvodu-proc-jist-casto-jablka, https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/zeleninove-slupky-obsahuji-spoustu-vitaminu-a-zivin-neloupejte-je-radi-odbornici-40026785)