O tom, že je čerstvé, ideálně tuzemské letní či podzimní ovoce tou nejlepší volbou ke konzumaci, příliš hádek nebude. Ale co v zimě? V supermarketech stále čekají vaničky s borůvkami a přepravky nabízejí ovocné kousky ze všech koutů světa. Pro občasné obohacení jídelníčku s nimi problém není, nečekejte ale, že jde o zdravé bomby. Problémů je několik – prvním je sezóna pěstování. Mnoho druhů roste v gigantických sklenících, ale „ochuzeno“ o letní slunce i přirozené prostředí, kvality letního ovoce proto nedosáhnou.

Rozdíl na chuti? Značný!

Určitě jste si na dovolené v zahraničí ochutnali tamní ovoce. Skvělé, že? Ale když to samé ovoce kupujete ve standardní kvalitě v našich supermarketech, čeká vás v drtivé většině případů hořké zklamání. Kde je ta lahodná, sladká chuť? Kde je ta měkkost, co se rozplývala na jazyku? Zůstala ve svém teritoriu a také čase obvyklé sklizně. Exotické ovoce na našich pultech může sice dobře vypadat, ale brzké otrhání (aby nebylo moc měkké a přežilo transport), obvyklá dávka pesticidů a cestování po světě z něj dělá v podstatě předraženou druhořadou potravinu – pakliže si nepřiplatíte za zvášť prodávané „limitované edice“ dozrálých kousků. Poměr vitamínů oproti ovoci, které jste jedli v sezóně na místě, je samozřejmě výrazně nižší.

Tip na příští léto: Mrazit a mrazit

Co s tím? Je lepší volit lokální ovoce? Určitě. Kupte si raději jablko (případně hrušku), které sem necestovalo přes celý kontinent. Ano, i dlouhým skladováním dochází k degradaci vitaminu C, ale v zimě příliš na výběr není. Možností jsou ještě správně zamražené pozůstatky z léta. Češi všeobecně nemají k mraženému ovoci příliš vřelý vztah, přitom jde o jeden z nejlepších způsobů, jak uchovat ovoce do zimy a zachovat v něm tělu přínosné látky. V ovoci, které máte v mrazáku jen půl roku, zůstává zachováno okolo 80 procent původního poměru vitamínů. To se vám u sušení či kompotování nepovede.

Citrusy: Ano nebo ne?

Nejkontroverznějším ovocem zimy jsou citrusy. Stojí tu dvě barikády – na jedné straně ti, kteří pomeranče, mandarinky a další tyto plody považují za nejlepší způsob doplnění „céčka“, na druhé straně oponenti, podle kterých citrusy naopak takovou výhrou nejsou. Proč? Právě kvůli dlouhé přepravě, použitým chemikáliím a dlouhému skladování. Citrusy také tělo ochlazují, což není v zimních měsících zrovna rozumné. Zkrátka, když si občas dáte pomeranč, mandarinku a další, nic tím nezkazíte, ale pokuste se je nejíst alespoň půl hodiny předtím, než vyrazíte do sněhové nadílky.

Kde je nejvíc vitaminu C?

Zdá se, že ač ovoce v zimě potřebujeme, s vitamíny je trochu na štíru. Kde je tedy ideální řešení? V zelenině. Na piedestalu stojí zelí - to kysané. Dnes se na něj trochu zapomíná, ale že jde o zimní vitamínovou spásu, věděli lidé již dávno. Zapomínat bychom neměli ani na červenou řepu a samozřejmě česnek a cibuli. Oběd můžete zapít třeba šípkovým čajem z nasušených šípků – a i u nich platí, že napříště je lepší je zmrazit.