Obvykle přichází po konzumaci určitých potravin a nápojů, častou příčinou bývá i kouření nebo obezita. Důvodem pálení žáhy (pyrózy) je tzv. reflux, neboli zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu.

Chraňte si jícen

Pálením žáhy trpí asi polovina žen během těhotenství, především v posledních třech měsících. Tento nález je považován za téměř normální a ve většině případů se neléčí, protože po porodu tyto obtíže většinou spontánně vymizí. Mnoho lidí však pálí žáha často a po všem možném.

„Pokud je tento problém hodně intenzivní a častý, měl by postižený vyhledat lékaře. Látky dráždící sliznici jícnu − kyselina solná, trávicí enzymy a žlučové kyseliny − mohou při chronickém působení vyvolat nebezpečné změny na jícnové sliznici,“ upozorňuje MUDr. Viera Křížová, gastroenteroložka interního oddělení Nemocnice Na Homolce.

Zkuste netradiční řešení

  • Spěte na levém boku. Tato rada by měla fungovat kvůli anatomickým poměrům v těle. Spíte-li na pravém boku, kyseliny mohou ze žaludku snáze vtékat do jícnu a vyvolat pálení žáhy.
  • Namísto zažívací sody snězte půl misky vařené rýže. Rýže má údajně podobné účinky jako antacida z lékárny – a vyjde mnohem levněji…
  • Snězte několik mandlí (neupravených, nesolených). Nikdo neví proč, ale funguje to.

Co vás může čekat po návštěvě lékaře

  • Konzervativní léčba. Kromě doporučených režimových opatření se podávají léky, které zastaví vylučování žaludečních šťáv a podporují normální peristaltiku v jícnu a tím i jeho samoočisťovací schopnost. Urychlují rovněž vyprazdňování žaludku.
  • Endoskopické vyšetření. Pacientovi je zaveden tubus (zakončený optikou) do jícnu, žaludku a horní části tenkého střeva. Lékař prohlédne jícen, žaludek a dvanáctník a posoudí nález na jícnové a žaludeční sliznici. Pokud bylo dráždění sliznic intenzivní a dlouhodobé, zpravidla nalezne překrvení nebo vředy. Tyto změny mohou způsobit i krvácení do zažívacího traktu.
  • Rentgenové vyšetření. Provádí se v případech, kdy si pacient nepřeje podstoupit vyšetření endoskopické, nebo po endoskopii pro posouzení průběhu refluxu žaludečního obsahu do jícnu. Pacient vestoje polkne kontrastní látku a lékař pod rentgenem sleduje a hodnotí její průtok.
  • Chirurgická léčba. Při laparoskopické operaci vytvoří chirurgové z horní části žaludku jakýsi límec obepínající dolní část jícnu, který po jídle uzavře jeho dolní část a tím brání zpětnému toku žaludečního obsahu. Tyto výkony zatím nejsou běžné a provádějí se jen u nejzávažnějších případů.

„Pokud zjistíme nepříznivé buněčné změny, provádíme tzv. endoskopickou mukosektomii, tedy odstranění postižené části sliznice,“ doplňuje MUDr. V. Křížová.

Někdy stačí najít jedinou příčinu a vyhýbat se jí

Jestliže se pyróza neopakuje příliš často a netrvá dlouho, postačí vyvarovat se provokujících faktorů. Vypozorujte, co vám problém způsobuje. Nejčastěji to bývá bílé víno, tvrdý alkohol, tučná a kořeněná jídla, kynuté pokrmy, někdy káva a džus.

Pomoci mohou i tyto rady:

  • Jezte méně a častěji, dobře kousejte.
  • Omezte tučné potraviny a jezte více obilovin a netučného masa.
  • Nejezte alespoň 3 hodiny před spaním.
  • Můžete zkusit volně prodejné přípravky: antacida (léky, které vážou kyselinu solnou nebo snižují výdej žaludeční kyseliny), nebo ty co vytvoří ochrannou vrstvu na žaludeční sliznici a uleví během 5 minut
  • Pokuste se zhubnout – především u mužů je nebezpečné hromadění tuku v břišních partiích.
  • Omezte práci v předklonu.