Každý z nás zažil pálení žáhy

Pálení žáhy zná snad každý dospělý, ale někteří z nás na něj vyloženě trpí. Přejídání není vždy jeho příčinou. Může se objevit i po konzumaci konkrétních jídel, která nám prostě nesednou. Zápach až kyselost v ústech, pálení pod hrudní kostí či říhání jsou častým projevem pyrózy čili pálení žáhy.

Zažeňte pálení žáhy čaji

Proti pálení žáhy funguje řada bylin a koření, ale na většině si nepochutnáte. Jde o to, že trávení podporují především rostliny, které mají vysoký obsah hořčin. Tyto byliny se mohou používat samotné, ale dobře fungují i v čajových směsích, jelikož se jejich účinky vzájemně podporují. Které bylinky jsou nejvhodnější? Jakou čajovou směs vyzkoušet?

Čajové směsi proti pálení žáhy

Typickými zástupci bylinek, které jsou velmi hořké a pomáhají zažívání, jsou pelyněk a zeměžluč, ale také řebříček obecný, heřmánek, arnika či lékořice. Čajové směsi je třeba nechat louhovat spařené horkou vodou po dobu 15 minut. Můžete je použít při akutních potížích, ale jejich konzumace je vhodná 2 x až 3x denně, dokud neodezní poslední příznaky problémů se zažívání.

Směs proti pálení žáhy a podporující trávení namíchejte z 20 g řebříčku obecného, 20 g heřmánku pravého a 20 g arniky.
Chcete-li vyzkoušet jiné byliny, pak smíchejte 25 g zeměžluči, 25 g pelyňku, 15 g benediktu, 15 g vachty, 10 g čekanky a 10 g puškvorce.

Předejděte pálení žáhy

Pokud víte, že vás čeká velká hostina nebo budete grilovat, pojistěte si lepší trávení už během vaření. Koření totiž stejně jako byliny ovlivňuje činnost zažívání. Velmi vhodné je použití saturejky, dobromyslu, fenyklu, anýzu, zázvoru či kurkumy. Přidejte některé z těchto druhů bylin a koření do marinád či omáček a uvidíte, že vaše problémy s pálením žáhy se minimalizují.

Zdroje: www.prozeny.cz, www.denik.cz, Janča - Zentrich: Herbář léčivých rostlin