Pampeliška má jednu velkou výhodu, a to tu, že ji můžete využít celou, od kořene až po květ. Na podzim byste se však měli vydat pro její kořen, který má v tomto ročním období největší sílu. Nadloubejte si ho proto do zásoby, dokud je čas! Pozitivní účinky na zdraví z něj pak můžete čerpat po celou zimu. Na co všechno je kořen pampelišky skvělý a jak jej správně zpracovat?
Podívejte se na video na YouTube, kde se na kanálu Deflector Bushcraft můžete dozvědět více o léčivých účincích pampelišky:
Přírodní čistič těla
Kořen pampelišky zlepšuje funkce mnoha orgánů, kterými jsou především ledviny, játra, střeva, žlučník a slinivka. Díky tomu se z těla ven dostává přebytečná voda, toxiny a bakterie, které stojí za vznikem zánětů. Látky v kořenu pampelišky pomáhají také pročistit krev a trávicí trakt. Celkově proto považujeme pampelišku za detoxikační bylinku, která pročistí celý lidský organismus.
Zbraň proti nemocem
V pampelišce se nachází spousta vitaminů a minerálů, ale také v ní najdete cenné hořčiny, třísloviny nebo aminokyseliny. Tyto prospěšné látky pozitivně působí na léčbu revmatismu, dny a dalších kloubních onemocnění. Konzumace kořenu pampelišky může mít dokonce i pozitivní vliv při léčbě rakoviny. Jeho účinky rovněž ocení lidé trpící alergiemi.
Hubnoucí bylinka
Čaj připravený z kořene pampelišky dokáže rovněž usnadnit cestu za vysněnou postavou. Pampeliška totiž umí regulovat hladinu tuků, cukru a inzulinu v krvi, čímž napomáhá při léčbě cukrovky. Mimo to účinně snižuje také vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Stačí, když budete pít čaj dvakrát denně po dobu tří týdnů. Uvidíte, že se potom budete mít naprosto skvěle!
Sušení kořene
Na přípravu pampeliškového čaje můžete použít jak čerstvý kořen, tak i sušený, a proto je vhodné ho mít v zásobě. Na zahradě nebo na louce vytrhněte celou rostlinu pampelišky, kterou poté pověste za kořen do stinné místnosti. Po několika dnech vysychání nakrájejte kořen na menší kousky a dosušte v troubě či sušičce. Kořeny můžete také rovnou po nadloubání sušit v sušičce při teplotě 40-50 °C. Usušený kořen poznáte podle toho, že nebude pružný a při ohnutí praskne. Takto připravené kousky skladujte v suchu ve vzduchotěsné nádobě.
Pampelišková tinktura
Z kořene pampelišky si můžete vyrobit také tinkturu, na kterou budete potřebovat 2 lžíce namletých kořenů a 300 ml 60% lihu. Ve sklenici zalijte kořen pampelišky lihem a nechte 2 týdny louhovat na teplém místě, přičemž každý den sklenicí párkrát protřepte. Po uplynulé době směs přeceďte a hotovou tinkturu skladujte v tmavé lahvičce na chladném místě. Užívejte ji až třikrát denně po dobu 4 týdnů. Do vlažné vody stačí přidat 25 kapek a pak už jen vypít.
Zdroje: prirodnilekarna.cz, spektrumzdravi.cz, prozeny.cz