Kořen pampelišky se v lidovém léčitelství využívá již po staletí. Konzumovat ho můžete jak v čerstvé, tak i v sušené podobě, a to ve formě čaje, kávy, tinktury nebo tablety. Od kořene až po květ je pampeliška bohatá na vitaminy, minerály a vlákninu, a proto je pro zdraví přínosná opravdu celá rostlina, kterou můžete bez obav jíst. Proč je ale vhodné konzumovat právě její kořen?

Co všechno byste měli znát o pampelišce lékařské se můžete dozvědět z videa na YouTube, na kanálu Deflector Bushcraft:

Zdroj: Youtube

Působení na vysoký krevní tlak

Na zvýšenou hladinu krevního tlaku se předepisují močopudné léky, které v léčbě mají pozitivní účinek. O kořenu pampelišky je ovšem všeobecně známo, že je to přírodní diuretikum, které vyplavuje z těla přebytečnou vodu, díky čemuž dochází ke snižování hladiny krevního tlaku. Z minerálů působící na vysoký krevní tlak obsahuje kořen pampelišky také draslík.

Snížení hladiny cholesterolu

Příliš vysoká hladina cholesterolu spolu s triglyceridy může mít na svědomí vznik onemocnění srdce, a proto je velmi důležité ji nepodceňovat. V kořenu pampelišky se nachází cenné flavonoidy a hydroxycinnamové kyselinové deriváty, které účinně pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů.  

Regulace hladiny cukru v krvi

Dalšími pozitivními účinky kořene pampelišky je zpomalování vstřebávání cukru do krve a jeho následné udržování správné hladiny. Vláknina inulin efektivně potlačuje růst škodlivých bakterií ve střevech a naopak podporuje v růstu ty prospěšné, načež si tělo dokáže udržovat správnou citlivost na inzulín. V roli hrají také chicoric a chlorogenová kyselina, což jsou bioaktivní sloučeniny, které pomáhají snižovat a tím regulovat hladinu cukru v krvi.

Zpomalení stárnutí

Kořen pampelišky je obohacený silnými antioxidanty, jenž pomáhají neutralizovat volné radikály. Ty mohou vést mimo jiné ke vzniku chronických onemocnění i k tvorbě vrásek a šedivin. Buňky před poškozením a oxidačním stresem chrání také betakaroten, který je v kořenu pampelišky hojně zastoupen.

Ovlivnění šíření rakoviny

V poslední řadě kořen pampelišky disponuje protirakovinnými účinky, které zabraňují růstu a šíření rakovinotvorných buněk v těle. Díky podpoře buněčné apoptóze neboli programované smrti vadných buněk, pomáhá kořen pampelišky zpomalit růst rakoviny v játrech, tlustém střevě, prostatě, žaludku a prsu. Pokud však berete některé předepsané léky, je dobré se nejdříve poradit se svým ošetřujícím lékařem, zda kořen pampelišky můžete bez obav užívat.

Související články

Zdroje: healthline.com, abecedazahrady.dama.cz, chiashake.cz