Lidově se pampelišce říká všelijak. Můžete na ní narazit pod názvem lví zub, mladí mlíčí, kačenek, kačinec, kašinec, mléč, mléčný lupen, pamprlice, peleska, pleška, smetanka, dobrý mníšek, hadí strašidlo, čůravá bylinka nebo dokonce i prasečí rypák!

Tolik jmen nemá ani ten nejváženější šlechtic na světě! Pampeliška je v českých luzích a hájích tradiční jarní bylnkou. Ale popravdě, nebylo to tak vždycky. Její domovinou jsou totiž arabské země. Její latinský název Taraxacum je údajně odvozený z arabských slov tarak sahla, která znamenají „nechat vymočit“. Pampeliška má skutečně odvodňující účinky. Využijte je i vy!

Na videu se dozvíte o dalších účincích pampeliškového čaje:

Zdroj: Youtube

Když zemská gravitace škodí

Trápí vás třeba často oteklé nohy? Tahle nepříjemná věc trápí většinu populace, ale stěžují si na ní převážně ženy. Podle odborníků je častým problémem otoků žilní nedostatečnost. Jak vzniká? Už samotné „poslání žil“ – dovádět okysličenou krev z tělesných tkání zpátky k srdci, je docela fuška. Obzvlášť, když musí tenhle „transport“ zvládnout navzdory zemské přitažlivosti. Proto není divu, že žíly právě na nohou slábnou a ztrácí svou pružnost. Důsledkem téhle situace bývají právě otoky a křečové žíly.

Očistný čaj proti otokům

Podle vědců je jedním z přírodní léků proti otokům právě pampeliška. Tahle rostlinka s květy jako slunce dokáže hotové zázraky. Zbavuje tělo toxinů, jedů a přebytečné vody. Díky tomu pak fungují důležité orgán fungují lépe a tělo si konečně odlehčí. Vyzkoušejte i vy účinky očistného pampeliškového čaje.

Stačí, když smícháte 1 vrchovatou lžičku pampeliškových listů, stejné množství šalvěje a sporýše lékařského. Bylinkovou směs zalijte velkým šálkem vroucí vody a nechte zhruba 10 minuto louhovat. Čaj přeceďte a pijte 2 šálky denně. Výsledky poznáte velmi brzy.

Odvar pro posílení žil a cév

Pokud vás trápí křečové žíly, uvařte si odvar z pampeliškových listů. Jak na to: 1 polévkovou lžíci pampeliškových listů, řebříčku a slézu přelijte velkým šálkem vroucí vody. Nápoj nechte zhruba 5 minut louhovat. Nakonec ho přeceďte a vypijte. Ideální je dávkování 2 – 3 šálky denně vždy před jídlem!

Co vašem nohám ještě uleví?

  • Dopřejte nohám střídavou sprchu! Kombinujte teplý a chladný proud vody.Jezte vitamin E, který napomáhá správnému proudění krve. Najdete ho ve vejcích, játrech nebo celozrnném pečivu.
  • Pravidelně protahujte nohy. Stačí propínání špiček nebo kroužení kotníků.
  • Hlídejte si váhu! Obezita žíly jen zatíží.
  • Doplňte rutin! Tenhle minerál zpevňuje a zesiluje žilní stěny. Je například v pohance nebo broskvích.

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.celostnimedicina.cz, www.bylinkyprovsechny.cz