Nejen že pampeliška je perfektní antioxidant, má i obrovské detoxikační neboli čistící schopnosti, a navíc posiluje žaludek, žlučník, játra i močovou soustavu, podporuje trávení a má probiotické účinky.

Plevel nebo zázračný lék?

I když je tento žlutý kvítek s mlékem nabitým stonkem pro mnohé české zahrádkáře plevelem, kterého se snaží za každou cenu zbavit, jiní na ni nedají dopustit. Zejména stoupenci bio životního stylu vědí, že jarní pesto z mladých pampeliškových lístků je bohatou zásobárnou vitaminu C, nebo že se z pampelišky vyrábí skvělý med nebo sirup.

Ale káva? Z pampeliškového kořene? Kdo to kdy slyšel!

Pokud se už odhodláte tento netradiční recept vyzkoušet, nebudete litovat, pampelišková káva je totiž – na rozdíl od kávy „běžné“ – nesmírně zdravá, ba dokonce léčivá. Právě teď, na jaře, je navíc nejvhodnější doba k detoxu našeho zimou a lockdowny oslabeného těla. Pampelišková káva má nejen detoxikační účinky, ale kloubí se v ní všechny příznivé vlastnosti této rostliny: Snižuje hladinu cukru v krvi, odvodňuje tělo, a dokonce dokáže i pomoci při chronické únavě.

Libo kávu nebo čaj?

Preferujete-li ale spíše čaj před kávou, stačí nakrájený kořen usušit za suchého počasí ve stínu, nikoli na přímém slunci. Ideální je jaro a podzim, kdy je klima příznivější. Pak stačí jej jen povařit ve vodě a léčivý čaj je na světě. Ale káva – buďme upřímní – ta má teprve díky praženému kořeni aromatičtější a daleko výraznější chuť.

K výrobě pampeliškové kávy potřebujeme:

  • kořen smetánky lékařské
  • mléko
  • med, sirup nebo cukr na doslazení

Kořen pampelišky vykopeme ze země, pokud možno na neznečištěném místě, bez hnojiv a postřiků. Kořeny pečlivě odkrojíme od zelené nadzemní části rostliny a vydrhneme kartáčkem, aby na něm nezůstaly žádné nečistoty. Opláchneme, aby v kávě nebyla pachuť hlíny, popřípadě nožem sloupneme hnědou slupku. Čistý kořen najemno nakrájíme na stejné kousky a dáme pražit do trouby na 200 stupňů. Proces pražení hlídáme, abychom kořen nespálili. Že jsou již upražené poznáme podle toho, že se zbarví do tmavě hněda a jsou vysušené. Případné černé uhlíky odstraníme, kořeny necháme vychladnout a umeleme v mlýnku na kávu. Uchováváme ve vzduchotěsné sklenici na temném místě. Samotnou kávu pak připravíme z jedné dvou čajových lžiček praženého kořene svařeného ve 200 ml vody, dochutíme mlékem a osladíme.

Jiný postup zase radí nakrájené kořeny zalít vodou a nechat klidně i přes noc vyluhovat, aby z nich vyprchalo hořké mléko. Vodu je však dobré párkrát vyměnit. Poté scedíme, necháme uschnout a až pak pražíme na suché pánvi na pomalý stupeň. Podle tohoto postupu nemusíme kořeny s vodou přímo vařit, ale můžeme je jen zalít, nechat vyluhovat a pak přecedíme. Možné je doslazovat i třtinovým cukrem, jelikož je káva sama o sobě sladká.

Minerál krásy

Závěrem jen dodejme, že léčivá síla pampelišky tkví i v křemelině. Ta je tvořena schránkami jednobuněčných řas rozsivek, jež mají děrovaný jehlicový tvar. Křemelina, obsahující podle názvu i křemík, je vynikajícím prostředkem pro detoxikaci. Křemík je často nazýván minerálem krásy.

Pampeliškovou kávu byste si měli určitě vyzkoušet i přesto, že je dost pracná. Chutí a výrazným aroma budete překvapeni, a možná si ji dokonce natolik zamilujete, že jí nahradíte i běžnou kávu.

Zdroje:

https://www.toprecepty.cz/recept/52588-pampeliskova-kava/

https://www.pazitka.cz/napoje/leciva-pampeliskova-kava/

https://www.youtube.com/watch?v=It7Mh8uHrno