Pampeliška lékařská

Smetánka je vytrvalá rostlina 10-25 cm vysoká se silným vřetenovým kořenem. Má dobře rozpoznatelné kopinaté listy a krásně žluté květy. Typický je pro ni silný dutý stvol, z něhož teče hořké, lepivé a špatně pratelné „mléko". Pampeliška roste na nejrůznějších travnatých plochách, mezi bloky, na polích, mezích, zahradách, pastvinách a parcích. Mnoho zahrádkářů ji nemá rádo, protože se velmi snadno rozšiřuje a „kazí" tak trávník. Pro její léčivé vlastnosti bychom ji však neměli ze zahrádky odstraňovat. Dá se využít celá a pomáhá s různými zdravotními neduhy. (Zdroj: http://www.kvetenacr.cz/detail.asp?IDdetail=132)

Pampeliška a její název

Poprvé byla v západní medicíně pampeliška jako léčivka zmíněna v herbáři Ortus Sanitatis z roku 1491. Předpokládá se, že ji jako „dandelion", což je anglický překlad pro pampelišku, pojmenoval chirurg mistr Wilhelm, jež žil v 15. století. Tvar jejích listů srovnával se lvími zuby. Její botanický název Taraxacum officinalis však pochází z arabského slova tarakhaqun, což znamená divoká čekanka. Mistr Willhelm popsal pampelišku jako chladivou bylinu stejně jako Číňané, kteří ji používají jako lék od 7. století. (Zdroj: https://bhma.info/indications/digestive-health/dandelion/) Původ českého pojmenování je neznámý. Předpokládá se však, že první část slova pochází z německého Pappe, tedy kněz. Odkvetlá pampeliška je totiž plešatá a připomíná vyholenou tonzuru kněží. (Zdroj: https://region.rozhlas.cz/pampeliska-7284686)

Výhody pampeliškového čaje

V obchodech najdete pod názvem pampeliškový čaj většinou pražené kořeny rostliny. Čaj si však můžete vyrobit i z květů a listů.

1. Čaj je močopudný

Cítíte se nafouknutí? Pampeliškový čaj může poskytnou úlevu, protože působí jako diuretikum. Po dvou porcích šálku čaje připraveného z listů rostliny je výsledek zaručen.

2. Podporuje zdraví jater

Kořen pampelišky je v lidovém léčitelství dlouho považován za „jaterní tonikum“. Je to způsobeno schopností zvýšit tok žluč. Čaj s kořene pomáhá detoxikovat játra, zmírňuje příznaky jejich onemocnění a funguje na kožní a oční problémy. Potvrzuje to studie z roku 2017, která naznačuje, že polysacharidy v pampelišce podporují funkci jater.

3. Vhodný na hubnutí

Korejská studie z roku 2008 naznačuje, že pampeliška působí podobně jako komerčně prodávané léky na hubnutí. Testy na myších odhalily, že zpomaluje pankreatickou lipázu, což je enzym uvolňovaný během trávení, který rozkládá tuk.

4. Zklidňuje zažívací potíže

Historicky se pampeliška používala ke zlepšení chuti k jídlu, zklidnění drobných zažívacích onemocnění a případně ke zmírnění zácpy. Věda však tyto schopnosti zatím nepotvrdila.

5. Kořen a rakovina

Kořen pampelišky se nyní zkoumá pro svůj potenciál v boji proti rakovině. Kanadská studie z roku 2011 ukázala, že extrakt z kořene pampelišky indukuje buněčnou smrt v melanomových buňkách, aniž by ovlivňoval nenádorové buňky. To samé prý dělá i s buňkami slinivky.

6. Čaj může předcházet infekcím močových cest

Zkombinujete-li kořen a listy pampelišky s čajem z medvědice lékařské, můžete předcházet nebezpečným infekcím. Mědvedice je totiž antibakteriální a pampeliška močopudná. (Zdroj: https://www.healthline.com/health/ways-dandelion-tea-could-be-good-for-your#how-to-make)

Jak si vyrobit pampeliškový čaj z květů

Uvařte si vodu na jeden šálek. Mezitím očistěte 10 květů od brouků a zelené části pod hlavičkami. Květy umístěte do čajového sítka nebo rovnou do hrnečku. Zalijte je vroucí vodou a nechte 20 minut vyluhovat.

Jak si vyrobit pampeliškový čaj z listů

Nejlepší listy jsou mladé a měkké. Omyjte šest listů pod tekoucí vodou a nasekejte je na drobno. Nasypte je do šálku a zalijte vroucí vodou. Po deseti minutách čaj zceďte.

Jak si vyrobit pampeliškový čaj z čerstvého kořene

Když budete chtít použít kořen pampelišky, která roste u vás na zahradě, začněte tím, že vykopete celou rostlinu. Oddělte kořen a důkladně ho omyjte. V hrnci nechte vařit jeden litr vody a kořen nasekejte na kousky. Na 1. litr vody ho budete potřebovat 2 čajové lžičky. Ty nasypejte do hrnce s vodou, zakryjte jej pokličkou a oheň utlumte. Nechte směs probublat 1 minutu a pak sporák vypněte. Kořen ještě louhujte ve vodě cca 40 minut. Po uplynutí doby vodu přeceďte a čaj si vychutnejte. (Zdroj: https://morningchores.com/dandelion-tea/?utm_source=imagepin)