Žluté hlavičky pampelišek rozsvítily louky a všechny zelené plácky ve městech i na venkově. Někde zůstávají bez povšimnutí, jinde se stávají vítaným terčem náruživých sběračů, kteří si chtějí ze žluté rostlinky vyrobit nějaký ten přírodní lék.

Podle bylinkářů i vědců je pampeliška skvělý čistič těla. Zrychluje trávení, zlepšuje funkci jater a rozpouští obávané ledvinové či močové kameny. Někteří bylinku používali také jako rychlou úlevu při menstruačních bolestech, jiní zase jako přírodní antirevmatikum. Ať tak či onak, bylinka nesměla chybět v žádné domácí lékárničce.

Na videu najdete recept na pampeliškovou limonádu. Stojí za to ji ochutnat!

Zdroj: Youtube

Listy do salátu, kořen do čaje...

Podle bylinkářů je pampeliška jedlá od květu až po kořen. Každá její část má speciální využití i dobu sběru. Kořen se sklízí v době, kdy pampeliška ještě nevykvetla (v březnu či dubnu), na listy je ideální doba od dubna do září. Při konzumaci pampelišky nečekejte, že bude chutnat nějak lahodně.

Má lehce nahořklou chuť. Ale útěchou vám může být, že obsahuje vitaminy A, B, C, D a spoustu minerálů (zejména křemík, draslík, vápník nebo železo). Pampeliškový kořen se suší a slouží k přípravě čaje. Listy jsou výbornou surovinou na salát. Stačí 200 g pampeliškových listů smíchat s bílým jogurtem a trochou soli a hned máte výživné jídlo. Chuťově listy připomínají čekankové puky.

Pampelišková poupata klidně k masu

Nerozvité hlavičky pampelišek můžete přidat do salátů. Výborné jsou v kombinaci s rajskými jablíčky, jarní cibulkou a pampeliškovými listy. Jako zálivka jde použít klasická octová směs, kterou si namícháte z cukru, soli, vody, octa a oleje. Pampelišková poupata jsou také dobrá do různých kuřecích směsí a ragú.

Pampelišková limonáda amara

Květy pampelišek obsahují flavonoidy na podporu imunity. Pomáhají i při chřipce, nachlazení a celkové rekonvalescenci. Připravte si z nich osvěžující limonádu amara. Postaví vás na nohy! Jak na to?

Operte 1 hrnek pampeliškových květů. Do láhve od okurek o obsahu 3300 ml nalijte litr vlažné vody a rozpusťte v ní 7 g čerstvých pekařských kvasnic a 150 g cukru. Poté do směsi přisypte hrst květů pampelišky, vymačkanou šťávu z 1 citronu a přidejte i kůru z citronu. Drink doplňte vodou a přikryjte. Nechte za průběžného míchání kvasit. Po třech dnech je perlivá limonáda hotová a připravená na ochutnání.

Mimochodem, víte, že…

Název pampeliška má hned dva možné původy? Jedni říkají, že jméno rostlinky je odvozeno od slova „pleška“, tedy holá hlava pampelišky po odkvětu. Jiní tvrdí, že jde o zkomoleninu německého Pappe (kaše) nebo latinského pappus, což znamená chmíří. Vyberte si, čemu budete věřit.

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.makova-panenka.cz, www.youtube.com